vrijdag, 2. juli 2021 - 9:05 Update: 02-07-2021 14:20

UMC Utrecht ontwikkelt medicijn tegen corona

infuus-ziek-naald
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

Het UMC Utrecht start maandag 5 juli met een fase 2 klinische studie met het nieuwe kandidaat-geneesmiddel ensovibep bij volwassenen die een coronabesmetting hebben opgelopen. 'Het middel moet het herstel van de patiënt met corona versnellen en de noodzaak tot spoedeisende ziekenhuiszorg voorkomen', zo laat het UMC Utrecht vrijdag weten.

Naast vaccins ook een behandeling met medicijn

Leider van het onderzoek in Nederland is prof. dr. Marc Bonten, arts-microbioloog bij UMC Utrecht: 'Het aantal besmettingen loopt gelukkig sterk terug. Tegelijk kunnen we niet stellen dat corona helemaal uit ons leven is. In de EMPATHY studie onderzoeken we de effectiviteit en veiligheid van ensovibep als het binnen zeven dagen na besmetting wordt toegediend. Als het inderdaad werkt, zouden we hiermee verergering van ziekte en ziekenhuisopnames kunnen voorkomen. Dan hebben we naast vaccins ook een behandeling voor mensen in het vroege stadium van infectie.'

EMPATHY

Het internationale onderzoek met de naam EMPATHY kijkt naar de veiligheid en effectiviteit van het middel ensovibep. Dit middel is ontwikkeld met als doel de verspreiding van een COVID-19 infectie in het lichaam te stoppen. Het onderzoek is opgezet om vast te stellen of door het gebruik van het middel het herstel wordt versneld en de noodzaak van ziekenhuiszorg of spoedeisende zorg kan worden voorkomen. Eerder onderzoek met dit middel toonde een effect op alle bekende varianten van het virus. In totaal worden door UMC Utrecht voor deze Fase 2 studie in Nederland 100 vrijwilligers gezocht, gevolgd door onderzoek in Fase 3 met 70 vrijwilligers.

Eiwit Ensovibep blokkeert SARS-CoV-2

Ensovibep is een eiwit dat ontworpen is om SARS-CoV-2 te blokkeren zodat het zich niet kan hechten aan bepaalde cellen in het lichaam. Ensovibep is in een eerder onderzoek aan gezonde mensen gegeven. Nu worden voor het onderzoek met COVID-19 besmette mensen vanaf 18 jaar gezocht.

Opzet onderzoek

UMC Utrecht vormt een onderdeel van de internationaal opgezette studie naar het middel Ensovibep. Wereldwijd worden voor Fase 2 400 mensen gezocht, voor Fase 3 onderzoek zijn dat er 1.700.

Infuus

Corona-positieve patiënten kunnen binnen zeven dagen na de positieve test deelnemen aan de studie die drie maanden duurt. Het middel wordt eenmalig via een infuus ingebracht. Patiënten verblijven daarvoor vijf uur, inclusief screening en controle, in het UMC Utrecht. Vervoer van en naar het UMC Utrecht wordt met een taxi kosteloos voor de deelnemers georganiseerd.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: