woensdag, 25. oktober 2006 - 22:02

Thom de Graaf voorgedragen als burgemeester

Nijmegen

Voormalig vice-premier Thom de Graaf (D66) moet de nieuwe burgemeester van Nijmegen worden. Dat vindt de Nijmeegse gemeenteraad, die zich vanavond unaniem achter dit advies van de vertrouwenscommissie schaarde. De Graaf zal naar verwachting al per 1 januari de vertrekkende burgemeester Guusje ter Horst kunnen opvolgen.

Thom de Graaf (49 jaar) was in de periode 2003-2005 minister en vice-premier. Daarvoor was hij bijna tien jaar Kamerlid voor D66 en sinds 1997 fractievoorzitter. Bij de verkiezingen van 2002 en 2003 was De Graaf landelijk lijsttrekker voor zijn partij.

De stad Nijmegen is voor De Graaf niet onbekend. Op jonge leeftijd verhuisde hij naar Nijmegen omdat zijn vader, mr. Th.M.J. de Graaf (KVP), er burgemeester werd (1968-1977). De jonge Thom de Graaf bezocht in Nijmegen het Stedelijk Gymnasium en studeerde Rechten aan de plaatselijke universiteit, alwaar hij ook enige jaren wetenschappelijk medewerker was. Later werkte hij bijna tien jaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar hij onder andere plaatsvervangend directeur Politie was.

Als minister voor bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties (2003-2005) was De Graaf onder andere verantwoordelijk voor het grotestedenbeleid. Ook zette hij zich met het programma ‘Andere overheid’ in voor minder bureaucratie en regelzucht. In maart 2005 trad De Graaf af omdat zijn plan voor een grondwetswijziging om de gekozen burgemeester mogelijk te maken geen meerderheid in de Eerste Kamer kreeg.

Minister Remkes ontvangt deze week de voordracht van de gemeenteraad; hij stelt, na gehoord het advies van de Commissaris van de Koningin, een advies op voor de Ministerraad, waarna het Koninklijk Besluit volgt. De gemeenteraad hoopt dat benoeming per 1 januari mogelijk is.
Provincie:
Tag(s):