vrijdag, 12. mei 2006 - 8:06

Zaterdag is nationale molen- en gemalendag

De Bilt

Op zaterdag 13 mei is de Nationale molen- en gemalendag. Het Utrechts Landschap, beheerder van 22 Utrechtse polder- en korenmolens zet op deze dag de deuren open en met een beetje wind draaien de wieken en malen de molens.

De Nationale molen- en gemalendag is een ideale dag om op de fiets te stappen en zelf het typisch Utrechtse veenweidelandschap te ontdekken. Vooral aan de westkant van de provincie Utrecht komt u op vele plaatsen molens tegen.

Een bijzonder voorbeeld zijn de molens bij Oud-Zuilen, de molen van de polder van Westbroek, de grootste molen van de provincie Utrecht, met daarnaast een kleine watermolen de molen van de polder Buitenweg. Vele mensen zien de molens liggen vanaf de ringweg rondom Utrecht. Breng een bezoek en ontdek binnen hoe bijzonder deze molens zijn. Molenaar Pouw geeft u graag een toelichting. Loenen aan de Vecht herbergt de markante molen De Hoop. De restauratie van molen de Hoop is bijna afgerond. Graan van de Utrechtse akkers kan dan weer vermalen worden tot meel.

De molendag is de start van de bouw van een informatiecentrum met molenwinkel in deze molen Ook aan de oostkant van de provincie zijn molens te vinden bijvoorbeeld de korenmolen De Nieuwe Molen in Veenendaal, daar zijn die dag diverse activiteiten.
Provincie:
Tag(s):