donderdag, 22. november 2012 - 14:11

Opa krijgt zes jaar voor misbruik van zijn kleinkinderen

Utrecht

Een 73-jarige man uit Rhenen is donderdag door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf.

De rechtbank achtte de man schuldig aan seksueel misbruik van zes kleinzonen in de periode tussen 1995 en 2008. De kinderen waren toen allemaal jonger dan zestien.

Het misbruik bestond onder meer uit het tongzoenen van meerdere kleinzoons, het betasten, vasthouden en aftrekken van de penis van meerdere kleinzoons, het in de mond nemen van de penis van meerdere kleinzoons, het in de mond brengen van zijn eigen penis bij meerdere kleinzoons en het laten betasten en aftrekken van zijn eigen penis. Tevens heeft de man zich schuldig gemaakt aan het dwingen van zijn schoonzoon tot het dulden van een tongzoen.

Verdachte heeft volgens de rechtbank misbruik gemaakt van het aanzien en het vertrouwen dat hij genoot als opa en vader binnen de familie, en ook als ouderling binnen de kerkelijke gemeenschap. Hij heeft hiermee op zeer ernstige wijze de lichamelijke integriteit van zes van zijn kleinzoons en van zijn schoonzoon geschonden.

Hij heeft zijn kleinkinderen bovendien jarenlang opgezadeld met de druk om het gebeurde tegen niemand te vertellen en hen verantwoordelijk gemaakt voor de gevolgen die dit voor hemzelf zou hebben. Dit hebben ze als een zware last ervaren.

De rechtbank vindt een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats. De officier van justitie had een gevangenisstraf van acht jaar geëist. De rechtbank legde twee jaar minder op. De rechtbank hield meer dan de officier rekening met de hoge leeftijd van de veroordeelde en zijn blanco strafblad.
Provincie:
Tag(s):