maandag, 25. januari 2016 - 8:14 Update: 25-01-2016 17:14

Voort het eerst minder dan 30.000 auto's per jaar gestolen

Minder voertuigen gestolen
Foto: fbf
Den Haag

Uit cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) blijkt dat het aantal voertuigdiefstallen in 2015 met 4,8% daalde ten opzichte van het jaar daarvoor. 'Daarmee kwam het totaal met 29.218 voor het eerst in jaren onder de 30.000. Een mooie mijlpaal', aldus AVc-directeur Titus Visser.

De diefstal van het aantal gestolen personenauto's daalde ten opzichte van 2014 met 5,8% naar 10.091 auto's. Andere opvallende dalingen betroffen de lichte bedrijfswagens (-20,5%), zware bedrijfswagens (-31%) en aanhangwagens/caravans/opleggers (-21%). Het aantal gestolen brom- en snorfietsen schommelt al jaren om hetzelfde aantal. Afgelopen jaar is het aantal gestolen motorfietsen met ruim 5% gestegen.

Alarmsystemen

Met name de daling van het aantal gestolen jonge auto's (-14%) is markant. Voor een deel kan dit worden verklaard door het feit dat in jonger auto's betere alarmsystemen worden gemonteerd. Daardoor is het voor autodieven moeilijker deze onopgemerkt te openen en de software te kraken. Visser: 'Dat betekent niet dat we achterover gaan zitten. Het dievengilde richt zich nu meer op personenauto's van 4 tot 8 jaar oud. Het aantal diefstallen binnen deze categorie is met 16% toegenomen. In algemene zin raden wij autobezitters aan zich te laten informeren over het diefstalrisico van hun auto. Op basis daarvan kunnen zij een betere beveiliging van hun auto te overwegen.' Opvallend is dat personenauto's ouder dan 8 jaar minder in trek zijn. De dalende trend van voorgaande jaren heeft zich bij deze categorie voortgezet.

Terugvinden

Ondanks dat het aantal gestolen voertuigen daalt, toont het terugvindpercentage ook een dalende trend. Het aandeel teruggevonden gestolen personenauto's daalde van 39,6% naar 37,4%. De samenwerkende partijen richten zich naast de preventie dan ook in toenemende mate op het vergroten van het aandeel auto's dat weer wordt teruggevonden. Daarbij wordt onder meer geïnvesteerd in de toepassing van systemen die de auto na diefstal traceerbaar maken en een versterking van de opsporing.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: