dinsdag, 23. februari 2016 - 17:49 Update: 23-02-2016 17:57

Opel GT Concept onthult visionair interieur met Human Machine Interface

Opel GT Concept onthult visionair interieur met Human Machine Interface
Foto: Opel
Opel GT Concept onthult visionair interieur met Human Machine Interface
Foto: Opel
Opel GT Concept onthult visionair interieur met Human Machine Interface
Foto: Opel
Breda

De Opel GT Concept is een van de grote sterren op de Autosalon van Genève waar het spectaculaire studiemodel zijn wereldpremière beleeft. Behalve het meeslepende exterieurdesign waarin Opels sculptural design-filosofie sterk tot uiting komt, kunnen bezoekers ook kennismaken met het verleidelijke interieurconcept.

De Opel-designers ontwierpen een cockpit die niet alleen naadloos aansluit op het ontwerp en karakter van de Opel GT Concept, maar ook futuristische oplossingen voor de zelflerende Human Machine Interface (HMI) herbergt. 

Het interieur van de Opel GT Concept is net zo puristisch vormgegeven als het exterieur. Er is niets dat de bestuurder zou kunnen afleiden. Er is geen ruimte voor zaken die niet direct bijdragen aan het rijplezier. Op het dashboard van geborsteld aluminium zijn geen bedieningsknoppen te vinden. Alle functies in de auto worden bediend via spraakbesturing en een centraal gemonteerde touchpad. 

Specifieke kleuren en vormen versterken het ruimtelijke gevoel in de cockpit en boven het panoramadak vliegt de wolkenlucht voorbij. De sportstoelen zitten als gegoten. Het stuurwiel en de pedalen zijn elektrisch tot op de millimeter nauwkeurig verstelbaar. Het stuurwiel verwijst met zijn design naar dat van de Opel GT uit de jaren zestig en zeventig. 

Human Machine Interface 

Het interieur van de Opel GT Concept laat zich kenmerken door het zogenoemde Human Machine Interface (HMI) bedieningsconcept. Dit is adaptief, leert de bestuurder kennen en past zich aan zijn gedrag aan. De auto gaat ‘in gesprek’ met de bestuurder en kan bijvoorbeeld favoriete muziek kiezen, de juiste bestemming vinden en de gewenste temperatuur instellen. 

De software leert van elke opdracht en elke aanraking van het stuur. Het concept is bekend van de zelflerende adaptieve automatische transmissies die zich aanpassen aan het rijgedrag van de bestuurder. Twee klassiek ogende ronde instrumenten tonen de informatie op driedimensionale wijze. Het toerental en de snelheid zijn continu zichtbaar op het linker scherm, terwijl het rechter scherm de informatie weergeeft die de bestuurder heeft geselecteerd. 

Het zelflerende systeem herkent het gedrag als de bestuurder in een sportieve bui is en past de instellingen voor het gaspedaal, de transmissie en het motormanagement daarop aan. Op het rechter scherm worden dan bijvoorbeeld de G-krachten tijdens accelereren en remmen weergegeven. 

Gesproken waarschuwingen

De auto kan zelfs gesproken waarschuwingen laten horen, zoals “Kijk uit voor die motorfiets achter ons!”. De GT Concept houdt immers ook de verkeerssituatie in de gaten en houdt rekening met de omstandigheden. In plaats van buitenspiegels is de GT Concept voorzien van camera’s. De beelden worden getoond op de beeldschermen uiterst links en rechts op het dashboard. 

Categorie:
Provincie: