donderdag, 12. mei 2016 - 16:30 Update: 12-05-2016 16:31

Nissan vormt strategische alliantie met Mitsubishi Motors

nissan
Foto: Nissan
Amstelveen

Nissan Motor Co., Ltd., (Nissan) en Mitsubishi Motors Corporation (MMC) vormen een intensieve strategische alliantie. De twee Japanse autofabrikanten ondertekenden daarvoor vandaag een voorlopige overeenkomst.

Met de strategische alliantie breiden Nissan en MMC de al bestaande samenwerking verder uit. Beide autofabrikanten werken immers al vijf jaar samen. Nissan neemt een aandeel van 34 procent in MMC, ter waarde van 1,9 miljard euro (237 miljard yen), en krijgt hiervoor 506,6 miljoen nieuw uitgegeven aandelen van 3,77 euro (468,52 yen) per aandeel. Deze prijs is het gewogen gemiddelde over de periode 21 april 2016 tot en met 11 mei 2016.

Door deze transactie wordt Nissan de grootste aandeelhouder van MMC. Nissan en MMC bundelen hun krachten op diverse fronten, zoals gezamenlijke aanbesteding, de ontwikkeling van voertuigplatforms en het gebruik van fabrieken, de uitwisseling van technologie én focus op groeimarkten.

‘Deze transactie is een doorbraak, een win-winsituatie voor zowel Nissan als Mitsubishi Motors’, zegt Carlos Ghosn, chief executive en president van Nissan. ‘De alliantie creëert een dynamische nieuwe kracht in de auto-industrie die intensief zal samenwerken. We zijn nu de grootste aandeelhouder van MMC en hebben respect voor het merk, zijn geschiedenis en groeiplannen. We ondersteunen MMC volledig en heten hen welkom als het nieuwste lid van onze groeiende Alliantie-familie.’

‘Dankzij zijn lange geschiedenis van succesvolle samenwerkingen heeft Nissan veel kennis opgebouwd om het maximale uit allianties te halen’, zegt Osamu Masuko, bestuursvoorzitter en chief executive van MMC. ‘Door verdieping van ons strategische partnerschap en het delen van middelen – zoals ontwikkelingswerk en gezamenlijke aanbestedingen – is deze alliantie voor beide merken van grote waarde voor de lange termijn.’

MMC en Nissan verwachten dat Mitsubishi Heavy Industries, Mitsubishi Corporation en The Bank of Tokyo – Mitsubishi UFJ hun aanzienlijke collectieve eigendomsbelang in Mitsubishi Motors behouden en de strategische alliantie volledig ondersteunen.

Eind mei verwachten MMC en Nissan een definitieve alliantieovereenkomst te ondertekenen. Ook moeten de huidige aandeelhouders van MMC en wettelijke instanties de alliantie goedkeuren. Dit proces is naar verwachting eind dit jaar rond.

Het besluit van Nissan om een strategisch aandeel in MMC te nemen, markeert een nieuw hoofdstuk in het alliantiemodel dat Nissan de afgelopen zeventien jaar met Renault heeft
opgebouwd. Nissan heeft ook aandelen gekocht in andere autoconcerns, waaronder Daimler en het Russische AvtoVaz.

Uiteindelijk zal MMC – in verhouding met de stemrechten van Nissan – kandidaten van Nissan voorstellen voor een plaats in de directie, onder meer als bestuursvoorzitter.

Categorie:
Provincie: