dinsdag, 25. oktober 2016 - 12:34 Update: 25-10-2016 16:32

Ook Audi start met testen van zelfrijdende auto’s

Ook Audi start met testen van zelfrijdende auto’s
Foto: Audi
Hamburg

Ook Audi is gestart met het testen van nieuwe technologieën voor zelfrijdende auto’s en car-to-x-communicatie, met de nadruk op het omgaan met verkeerssignalen en infrastructurele aanpassingen.

De tests op de Duitse Autobahn moeten tot technologische oplossingen leiden, die uiteindelijk zullen zorgen voor een grotere veiligheid van en een hoger comfort voor zelfrijdende auto’s.

In het kader van de ‘Digitale Snelweg Test’ is Audi betrokken bij zes projecten: drie gericht op infrastructurele oplossingen en drie op communicatietechnologie. Op diverse delen van de A9 tussen Nürnberg en München verbinden transmitters en sensoren auto’s met elkaar en met de omgeving, de zogeheten car-to-x-communicatie. “De infrastructuur van de Autobahn moet nóg betrouwbaarder worden en op die manier geschikt worden voor zelfrijdende auto’s”, zegt Alejandro Vukotich, Audi’s hoofd ontwikkeling voor autonoom rijden. “Onder meer het materiaal van de wegmarkeringen en vangrails wordt aangepast, zodat ze radarsignalen beter terugkaatsen. Ook is het doel om tot sensoren te komen die de wegmarkeringen beter detecteren. Camera’s moeten de auto’s in staat stellen zeer nauwkeurig hun positie te bepalen.”

Perfecte afstemming

Het ‘Car2Infrastructure’ communicatieproject van Audi verbindt de auto met online verkeerstekens met variabele signaleringen. Deze verkeerstekens waarschuwen automobilisten via een mobiele verbinding bijvoorbeeld voor snelheidsbeperkingen, files of rijbaanafsluitingen. Als een eerste stap hebben de engineers van Audi een universele interface ontwikkeld. De verkregen informatie wordt daarbij geüpload naar de Audi-cloud en vervolgens van daar uit via het mobiele netwerk naar de testauto’s gestuurd. Daarmee ontvangt de auto rechtstreeks de meest actuele informatie over nieuwe verkeerssituaties, wat uiteraard een onmisbaar onderdeel is van veilig autonoom rijden.

Dankzij de toekomstige mobiele communicatietechnologie LTE-V staan de data-units in de auto’s ook in directe verbinding met elkaar. Deze ad-hoc communicatie biedt auto’s de gelegenheid om met elkaar te communiceren, ook in gebieden zonder mobiele dekking. Bovendien maakt LTE-V nieuwe veiligheidsfuncties mogelijk, zoals waarschuwingen voor ‘black ice’ (ijzel) en de mogelijkheid tot ‘platooning’ (in colonne rijden), waarbij de autonoom rijdende auto’s gezamenlijk een energiebesparend konvooi vormen.

Black ice

Verder beschikken de auto’s over een HERE HD Live-wegenkaart die voortdurend wordt aangevuld en geactualiseerd. “De Digitale Snelweg Test biedt Audi de mogelijkheid de toekomst van autonoom rijden mee vorm te geven”, zegt Vukotich. “We kunnen zo de ontwikkeling van onze auto’s perfect afstemmen op de infrastructuur van de nabije toekomst.”

 

Categorie:
Provincie: