zondag, 18. juni 2017 - 9:18 Update: 18-06-2017 9:28

Futuristische Superbus Wubbo Ockels te zien op Nationale Oldtimerdag Lelystad

Futuristische Superbus Wubbo Ockels te zien op Nationale Oldtimerdag Lelystad
Foto: Rick Akkerman
Lelystad

Mocht je nog geen plannen hebben om vandaag op Vaderdag wat te gaan doen dan is de 33e editie van Nationale Oldtimerdag in Lelystad misschien wel een leuke optie.

Wubbo Ockels' Superbus

Naast vooral oude auto's, die zo oud zijn dat je overgrootvader er nog in zou kunnen hebben gereden, is er ook een vreemde eend in de bijt te zien namelijk de Superbus met de bijnaam 'Batmobiel', die op initiatief van de veel te vroeg overleden prof. Wubbo Ockels gerealiseerd werd. 

250 km/h

De bus, geschikt voor 23 passagiers, wordt elektrisch aangedreven, haalt door zijn aerodynamische ontwerp een kruissnelheid van 250 km. per uur. De bus is 15 meter lang en weegt 10 ton. De Superbus wordt vanuit de TU Delft per dieplader naar de Nationale Oldtimerdag gebracht. 

Transportmuseum

De bus krijgt uiteindelijk een plek in het geplande transportmuseum in Lelystad. In de naaste toekomst zal de bus tijdelijk worden ondergebracht in het (nieuwe) verkeerspark in Appelscha. Dit futuristisch prototype diende als inspiratiebron voor toekomstige vervoersoplossingen zoals voor de Zuiderzeelijn (mogelijke spoorverbinding tussen Lelystad en Groningen).  

Stil

Na de eerste (geslaagde) testritten tussen 2010 en 2015 werd het echter stil. In samenwerking met de TU Delft, Dura Vermeer Infra, Stichting Transportmuseum Lelystad en Nobutec is deze presentatie mogelijk geworden.

Categorie:
Provincie: