donderdag, 6. juli 2017 - 10:19

Vakantiegangers vergeten vaak bandenspanning te controleren

Vakantiegangers vergeten vaak bandenspanning te controleren
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Bunnik

Aan de vooravond van de grote vakantieuittocht blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van BOVAG dat het gros van de Nederlandse automobilisten niet weet wat de juiste bandenspanning is na een langere rit of voor aanvang van de vakantiereis.

Dat kan gevaarlijke situaties opleveren vanwege een langere remweg, slechte wegligging en hoger risico op klapbanden. In het kader van de campagne Kies de Beste Band wordt gewezen op het belang van regelmatige controle van de bandenspanning, het profiel en beschadigingen.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 843 automobilisten, waarvan slechts 7,1 procent wist dat bij het controleren van de banden na een langere rit 0,3 bar meer spanning nodig is dan in het instructieboekje staat voorgeschreven. Bij voorkeur wordt de spanning bij koude banden gemeten, dus voor vertrek of na een ritje van maximaal 15 minuten of 5 kilometer. Bijna 57 procent van de mannen en een derde van de vrouwen in het onderzoek zou de bandenspanning bij controle na een lange rit gelijk laten of verminderen, sommigen zelfs tot 0,6 bar minder.

Zwaar beladen

Autofabrikanten schrijven voor dat de bandenspanning voor een lange vakantiereis met meerdere personen, bagage en/of een caravan hoger moet zijn dan in normale omstandigheden. Doorgaans staat de juiste spanning voor zware belading in het instructieboekje, op een sticker in de deurstijl of aan de binnenkant van de tankklep vermeld. Desondanks geeft bijna 40 procent van de respondenten aan daar geen acht op te slaan. 20 procent laat de spanning hetzelfde en 3,5 procent verlaagt bij zware belading de bandenspanning zelfs.

Bijna 37 procent zegt de spanning wel te verhogen voor vertrek naar zonniger oorden, hetgeen met het oog op de remweg en de wegligging noodzakelijk is voor de veiligheid. De juiste bandenspanning en het regelmatig controleren daarvan zorgt er bovendien voor dat de gemiddelde automobilist tot 150 euro per jaar kan besparen op brandstofkosten en overmatige slijtage van de banden.

Categorie:
Provincie: