dinsdag, 30. mei 2017 - 14:38 Update: 30-05-2017 14:41

Start Actie hulphonden voor oorlogsveteranen

Start Actie hulphonden voor oorlogsveteranen
Leeuwarden

Diep respect voor veteranen. Dat is de drijfveer van Eric Heres achter zijn actie Hiking for Bruno. Donderdag 1 juni start Eric met een tocht van 600 kilometer door Scandinavië om aandacht te vragen voor de mannen en vrouwen die namens Nederland ooit zijn uitgezonden. Met zijn tocht, die hij samen met zijn witte herdershond Ice loopt, zamelt Eric geld in voor de opleiding van Kane. Kane, een pup van 7 maanden, moet de hulphond worden van veteraan Bruno Steinfort (32 jaar) uit Leeuwarden. Het doel is om binnen een jaar het bedrag van de opleiding van Kane (18.500 euro) bij elkaar te brengen.

De tocht dient als startschot van diverse activiteiten waarmee het komend jaar aandacht en respect wordt gevraagd voor veteranen, en die tegelijkertijd geld moeten opbrengen voor de opleiding van Kane. Zo is het de bedoeling dat er later dit jaar een benefietconcert wordt gehouden. Ook werken Eric en Bruno met Futuro Uitgevers aan een boek over veteranen; een deel van de opbrengst van het boek stelt Futuro Uitgevers beschikbaar aan Hiking for Bruno.  

Veteraan Bruno Steinfort was meer dan 10 jaar militair

Bruno was meer dan 10 jaar militair en diende voor Nederland, als onderdeel van de multinationale troepenmacht, onder meer tijdens de Irak-oorlog. Als technisch specialist verkeerde de toen 19-jarige militair vaak buiten de compound. In de jaren daarna ontwikkelde hij zich tot bermbomspecialist. Jaren na zijn terugkeer werd bij Bruno PTSS (posttraumatische stress-stoornis) geconstateerd. Trauma’s achtervolgen hem en hij verloor zijn werk, veel van zijn contacten en hij durft nauwelijks naar buiten. Jarenlange therapie helpt maar gedeeltelijk en zijn hoop is daarom gevestigd op een hulphond. Een getrainde hulphond kan een PTSS’er weer terugbrengen in de maatschappij, bij familie, vrienden en bij zijn gezin.

600 kilometer van de Zweedse kust naar de Noorse kust

Hiking for Bruno staat voor een tocht van circa 600 kilometer over de pelgrimsroute St-Olavsleden; van het Zweedse Sundsvall naar het Noorse Trondheim. Eric en zijn herdershond Ice lopen de hele maand juni en doorkruisen te voet de indrukwekkende natuur van Zweden en Noorwegen. Onderweg verblijven zij in (pelgrims)herbergen, hutten of in hun eigen tentje.

Boekproject over veteranen en een benefietconcert

Na terugkeer in Nederland starten Eric en Bruno, in samenwerking met Futuro Uitgevers, een boekproject over veteranen. Ook wordt de komende maanden hard gewerkt aan het realiseren van een benefietconcert. Het is de bedoeling dat het benefietconcert in het najaar wordt gehouden.

Opleiding pup Kane tot hulphond niet vergoed door verzekering

Rode draad in alle activiteiten: waardering uitspreken en aandacht vragen voor veteranen in combinatie met geld inzamelen voor Kane. Bruno wil zijn eigen hond Kane, een Landseer van 7 maanden, opleiden tot hulphond. Dat kan bij de organisatie BultersMekke. De instructeurs van deze organisatie zijn gespecialiseerd in het trainen van hond en zijn baas. De opleiding duurt een kleine twee jaar en wordt afgesloten met een internationaal erkend examen. De ervaring leert dat de nauwe band die tijdens de opleiding tussen hond en baas ontstaat, een krachtig middel wordt in het omgaan met PTSS. Een hulphond helpt bij het geven van een gevoel van rust en veiligheid. Hierdoor kan een veteraan met PTSS zich meer ontspannen, hoeft hij minder alert te zijn en heeft hij minder snel last van bijvoorbeeld paniekaanvallen op straat. Ook nemen nachtmerries af en de noodzaak van therapie wordt kleiner. Familie, vrienden en gezin kunnen weer dichterbij komen. De volledige financiering van deze opleiding (18.500 euro) is noodzakelijk omdat de opleiding niet wordt vergoed. 

Categorie:
Provincie: