woensdag, 2. mei 2018 - 11:16 Update: 02-05-2018 12:47

Ook Nederlanders op forum radicale vrouwenhaters

Ook Nederlanders op forum radicale vrouwenhaters
Foto: Archief BON ter Illustratie
Amsterdam

De 'involuntary celibates' (incels), een internationale mannenbeweging met een radicale tak kent ook minstens zes Nederlanders.

Het is een beweging van gefrustreerde mannen die geweld predikt. Dit meldt Trouw woensdag. De beweging heeft inmiddels al twee terroristen voortgebracht. Een van hen, Elliot Rodger, pleegde in Californië in 2014 een massale moordpartij. De Canadees Alek Minassian reed vorige week tien mensen dood in Toronto waarvan het merendeel vrouwen. Uit onderzoek van Trouw op internetforumincels.me blijkt een van de zes Nederlanders zelf ook over zo'n massale moordpartij te fantaseren.

Incel

Incel staat voor 'onvrijwillig zonder seks'. Mannen die zichzelf zo noemen zien vrouwen als kille wezens, verantwoordelijk voor hun geestelijk lijden. Ze hebben nauwelijks hoop ooit een vriendin of sekspartner te vinden. De groep ventileert online ideeën over vrouwen. Ze fantaseren over massamoord en massale verkrachtingen. Ze willen zo krijgen 'wat ze verdienen'. In een enkel geval zullen ze hun fantasie ook omzetten tot daden, zo schrijft de krant.

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid bevestigt  in de media dat incel-sympathieën ook in het Nederlands op internet verschijnen. Er is geen sprake van een georganiseerde dreiging. 'Dat sluit niet uit dat personen wel tot zulke activiteiten kunnen overgaan.'