dinsdag, 11. oktober 2022 - 10:33 Update: 11-10-2022 17:52

Grote politieactie tegen witwassen en drugshandel, 7 personen aangehouden

Foto van leden arrestatieteam
Foto: Politie
Rotterdam

In heel het land is de politie dinsdagmorgen gestart met een grote actie om witwassen en drugshandel aan te pakken.

7 aanhoudingen

Zo zijn er in Rotterdam vanmorgen zeven aanhoudingen gedaan in het onderzoek. Zij worden verdacht van het vormen van een criminele organisatie die zich bezig houdt met witwassen en handel in verdovende middelen. In het kader van dat onderzoek zijn vandaag op verschillende plekken in Nederland en in het buitenland woningen en bedrijfspanden doorzocht. Ook in Bergschenhoek, Oostvoorne, Nieuwerkerk aan den IJssel, Amsterdam en Ouderkerk aan den IJssel deed de politie invallen en verichtte zij aanhoudingen. De politie verwacht nog de hele dag bezig te zijn met doorzoekingen van woningen en bedrijfspanden.

'Meer dan 100 miljoen witgewassen'

Ruim twee jaar geleden startte de recherche onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam een onderzoek naar de mogelijke criminele en ondermijnende activiteiten van de verdachten. Er was informatie beschikbaar dat de verdachten betrokken waren bij de handel in verdovende middelen en witwassen. Het onderzoeksteam denkt dat afgelopen jaren een geldbedrag van meer dan honderd miljoen euro is witgewassen door de verdachten.

Honderden rechercheurs

Aan de actiedag van vandaag hebben honderden rechercheurs meegewerkt. Vanochtend vroeg is het arrestatieteam de woningen van verdachten binnengevallen om tot hun aanhouding over te kunnen gaan. Bij een bedrijfspand in Nieuwerkerk a/d IJssel en op een ander adres in Montfoort is de bewakingseenheid ingezet om ervoor te zorgen dat rechercheurs die in het pand aanwezig waren veilig hun werk konden doen.

22 woningen en bedrijfspanden doorzocht

In totaal heeft de recherche 22 woningen en bedrijfspanden doorzocht. Ook in het buitenland zijn agenten van de politie actief geweest met het zoeken naar meer informatie over de verdachten en bewijs van hun mogelijk criminele activiteiten. Bij de doorzoekingen van vandaag zijn onder meer dure auto's en contant geld in beslag genomen. Daarnaast gaan rechercheurs en digitaal specialisten aan de slag met de inhoud van bedrijfsadministratie, telefoons en computers die vandaag zijn meegenomen.

Voorgeleiding

Alle verdachten zitten vast en worden gehoord over hun rol en betrokkenheid bij de criminele organisatie. Zolang zij vast zitten zijn aan de verdachten ook beperkingen opgelegd, wat betekent dat zij alleen contact mogen hebben met hun advocaat. Vrijdag worden de verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: