dinsdag, 7. februari 2017 - 13:26 Update: 07-02-2017 16:28

Lek gevonden in StemWijzer

Lek in Stemwijzer gevonden
Foto: Twitter Loran Kloeze
Den Haag

Beveiligingsonderzoeker Loran Kloeze heeft een lek ontdekt in de online StemWijzer die maandag in de lucht is gegaan in aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen op 15 maart. De telling is niet voor de normale bezoeker te zien, maar Kloeze kon doormiddel van de Chrome-browser de code ontrafelen.

Te zien was dat er tot op dat moment de meeste stemadviezen waren uitgebracht voor de PVV, gevolgd door PvdA, VVD en de Partij voor de Dieren. Geenpeil en Forum voor Democratie staan op de laatste plaats. In het overzicht mist de partij Artikel 1 van Sylvana Simons.

Telling gebruik StemWijzer

Tegenover het AD zegt de maker van de StemWijzer dat het lek naar de data is gedicht. ‘Het klopt dat de informatie tamelijk makkelijk door iedereen was te zien. Dat was omdat we zelf bij willen houden hoe vaak mensen de stemwijzer gebruiken’, aldus woordvoerder Anita de Jong van ProDemos.

Ruwe data

Volgens De Jong gaat het om ruwe data en zou ten onrechte gebruikt kunnen worden als ‘verkiezingsuitslag’. Zo kunnen mensen meerdere keren de StemWijzer invullen of personen die nog niet de kiesgerechtigde leeftijd hebben. Waarom Artikel 1 niet in het lijstje voorkomt weet men bij ProDemos niet.

Persoonlijke boodschap

Bij het schrijven van de applicatie hebben de makers een persoonlijk boodschap achter gelaten voor Sijmen Ruwhof. Kloeze ontdekte in de code de tekst ‘SijmenRuwhofiseenlul’. Ruwhof ontdekte de kwetsbaarheden in de verkiezingssoftware. 

Categorie:
Provincie: