vrijdag, 13. oktober 2017 - 10:01 Update: 13-10-2017 17:52

Microsoft: Nieuw privacy dashboard in Windows 10

Microsoft verwerkt gegevens Windowsgebruikers in strijd met wet
Foto: Microsoft
Hoofddorp

Microsoft verwerkt via Windows 10 in strijd met de wet gegevens van mensen die dit besturingssysteem op hun computer hebben geïnstalleerd. Dit concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na onderzoek van Windows 10 Home en Pro.

Microsoft informeert gebruikers niet duidelijk over welke gegevens zij voor welke doelen gebruikt. Ook kunnen mensen door de werkwijze van Microsoft geen rechtsgeldige toestemming geven voor de verwerking van hun gegevens. Het bedrijf vertelt niet dat het bij de standaardinstellingen voortdurend gegevens verzamelt over het gebruik van apps en het surfgedrag via de browser Edge. Microsoft heeft aangegeven de overtredingen te willen beëindigen. Als dit niet gebeurt, kan de AP besluiten Microsoft een sanctie op te leggen.

Reactie Microsoft

'Ons doel is om gebruikers van Windows de prettigste, meest betrouwbare en kwalitatief hoogstaande gebruikservaring ooit te bieden. Windows verzamelt gegevens zodat we zo goed mogelijk kunnen inspelen op je persoonlijke behoeften en interesses. Wij werken er doorlopend aan om met jou als gebruiker en andere belanghebbenden de Windows privacy-ervaring te verbeteren om aan onze privacy principes te voldoen en je vertrouwen te bieden in onze producten en diensten. Dit is een continue dialoog die onze toekomst zal vormgeven', aldus Microsoft.

'Afgelopen jaar hebben we in Windows 10 een nieuw privacy dashboard gelanceerd, net als enkele nieuwe privacy instellingen, om onze gebruikers heldere keuzes en laagdrempelige opties te bieden. Volgende week komen er bovendien nog meer verbeteringen op het gebied van privacy beschikbaar in de Fall Creators Update.'

'We verwelkomen de mogelijkheid om te blijven samenwerken met de AP ten aanzien van haar observaties over Windows 10 Home en Pro en zullen in nauwe afstemming met de toezichthouder gepaste oplossingen vinden.'

Categorie:
Provincie: