donderdag, 4. januari 2018 - 11:48 Update: 04-01-2018 22:31

Bijna alle computers, laptops en smartphones zijn lek, hackers kunnen gemakkelijk bij gevoelige data als wachtwoorden

Alle computers, laptops en smartphones zo lek als een mantje
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Hoofddorp

Vrijwel alle laptops, smartphones en computerservers zijn lek. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoeken uitgevoerd door Google en een Oostenrijkse universiteit.

Het gaat om ontwerpfouten in de centrale chip van de apparaten. De twee fouten, die Meltdown en Spectre worden genoemd, geven hackers de mogelijkheid om het geheugen van een computer uit te lezen en gevoelige data als wachtwoorden, e-mails, foto's en documenten in te zien. Het gaat niet alleen om computers, maar ook smartphones, tablets en slimme apparaten blijken kwetsbaar.

Op dit moment is er geen oplossing voor Spectre. De fout zit in het ontwerp van de processor, en deze zou opnieuw moeten worden ontworpen om het lek te dichten. 

Een van de twee lekken in de chip kan relatief eenvoudig worden verholpen, maar daardoor kunnen computers tot 30 procent trager worden. Het andere lek kan alleen goed worden gedicht door de chip te vervangen.

Intel stelt in een reactie dat het gelooft dat de kwetsbaarheden 'niet de potentie hebben om met data te knoeien, het aan te passen of te verwijderen'. Ondanks dat adviseert het bedrijf wel zo snel mogelijk de updates te installeren die de beveiligingsproblemen oplossen.

----------------------------------------------------------------------------

Al het nieuws van Blikopnieuws.nl op uw telefoon?  Download de app in de App store (ios) of de Play store (android) .

Al het nieuws van Blikopnieuws.nl automatisch binnenhalen? Gebruik onze RSS-feed (http://www.blikopnieuws.nl/feeds/all/rss.xml)

Categorie:
Provincie:
Tag(s):