maandag, 15. februari 2016 - 13:05 Update: 15-02-2016 13:10

FNV en CNV: keurmerk uitzendbranche te vaak ten onrechte toegekend

FNV en CNV: keurmerk uitzendbranche te vaak ten onrechte toegekend
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

FNV en CNV hebben zorgen over het SNA-keurmerk voor uitzendbureaus en onderaannemers.

De vakbonden stuiten steeds vaker op uitzendbureaus die constructies hanteren om de cao te ontduiken, en toch een keurmerk hebben. FNV en CNV hebben dan ook besloten zich terug te trekken uit de stichting SNA (Stichting Normering Arbeid).

'Dit keurmerk scheidt onvoldoende de malafide van de bonafide bedrijven. Werknemers zijn hiervan de dupe; zij worden onderbetaald en verkeren steeds vaker in steeds grotere onzekerheid. Wij gaan de opdrachtgevers die schimmige uitzendbureaus inhuren de komende tijd nóg sterker op hun verantwoordelijkheid wijzen’, zegt Mariëtte Patijn, FNV-arbeidsvoorwaardencoördinator.

Misbruik werknemers én ZZP’ers

De vakbonden hebben er vanaf het eerste moment op aangedrongen dat het keurmerk zich beperkt tot echte uitzendbedrijven die het loon juist betalen. De afgelopen twee jaar kregen steeds meer uitzendbureaus die de uitzend-cao ontduiken tóch het SNA-keurmerk. Het gaat ten eerste om bureaus die via de constructie 'contracting' de uitzend-cao ontduiken, waardoor werknemers te weinig betaald krijgen. Daarnaast betreft het bureaus die zich bezighouden met 'ZZP-bemiddeling' van groepen mensen die feitelijk uitzendkracht zijn, de vakbonden zien dat zelfs in fabrieken gebeuren. Of voor wie de onderhandelingspositie ondermijnd wordt, omdat de bemiddelaar de tarieven stelt.

Geen verbeteringen

FNV en CNV hebben zich de afgelopen jaren ingespannen om samen met werkgevers een betrouwbaar keurmerk neer te zetten. 'Helaas hebben de inspanningen om het keurmerk te verbeteren niet geleid tot een keurmerk dat garant staat voor correcte betaling van werknemers. Daarom wensen wij onze naam niet langer aan het keurmerk te verbinden', zegt Piet Fortuin, voorzitter CNV Vakmensen.

Categorie:
Provincie: