woensdag, 9. maart 2016 - 11:06 Update: 09-03-2016 15:40

Fietsersbond: 6 op de 10 jongeren appt tijdens het fietsen

Fietsersbond:  6 op de 10 jongeren appt tijdens het fietsen
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

Maar liefst 60% van de jongeren geeft aan hun mobiele telefoon op de fiets te gebruiken, blijkt uit onderzoek van GfK, Vodafone en de Fietsersbond.

Deze resultaten zijn aanleiding voor Vodafone en de Fietsersbond om verder na te denken over slimme oplossingen voor het ‘smart’ gebruik van de smartphone op de fiets. Een initiatief wat voortborduurt op het convenant tussen het Ministerie van I & M, Vodafone en andere telecomaanbieders om het veilig gebruik van de smartphone op de fiets te stimuleren.

Vodafone werkt samen met de Fietsersbond om innovatieve oplossingen te bedenken, zodat fietsers hun telefoon ‘smart’ gaan gebruiken. Een derde van de Nederlanders geeft namelijk aan dat ze wel graag hun telefoon op de fiets willen gebruiken, als dit op een veilige manier zou kunnen. Bij jongeren is dit zelfs ruim meer dan de helft (58%), en in de grote steden 50%.

Conceptjas voor fietser van de toekomst

Vodafone ontwikkelt, met steun van de Fietsersbond, de Smart Jacket. De Smart Jacket laat zien hoe mobiele technologie een positief effect kan hebben op onze mobiliteit en verkeersveiligheid. De innovatieve jas is een concept waarmee je door middel van een ingebouwde Raspberry Pi, zonder op je smartphone te kijken, probleemloos kan navigeren door de stad. Door de ingebouwde LEDs ziet de fietser op de mouw van de jas welke richting hij op moet, en andere verkeersdeelnemers zien op de rug van de jas een pijl naar rechts of links. Zelfs als de fietser het dank-gebaar maakt met de hand, komt er een THANKS en smiley op de jas.

Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond: “De smartphone is voor een steeds groter deel van de bevolking een onderdeel geworden van hun alledaagse fietsgewoontes. Bijna tweederde van de Nederlanders gebruikt hun mobiele telefoon tijdens het fietsen om even te bellen. Iets minder dan de helft tikt al fietsend een WhatsAppje. Verstandig is het niet, maar een verbod is moeilijk te handhaven. Een interessante vraag is hoe je het veiliger kunt maken. De Fietsersbond wil graag meewerken om dit via technologie mogelijk te maken.”

Sabine van Loon, head of consumer services bij Vodafone: “Op het gebied van mobiliteit hebben wij de afgelopen tijd al een aantal innovaties laten zien, zoals de ov chipkaart op je telefoon met Smart OV, de slimme fiets van VanMoof en de realtime fileinformatie voor TomTom. We kijken als bedrijf continu naar de manieren waarop mobiele technologie op een positieve manier bijdraagt aan de samenleving, dus ook op de fiets. Met onze innovaties willen we in de toekomst nog meer slimmigheden in het verkeer introduceren.”

Categorie:
Provincie: