woensdag, 16. maart 2016 - 9:29 Update: 16-03-2016 9:31

FNV: TSN-medewerkers leggen werk neer

FNV: TSN-medewerkers leggen werk neer
Foto: TSN Thuiszorg
Amsterdam

Medewerkers van thuiszorgorganisatie TSN, dat waarschijnlijk vandaag haar faillissement bekend maakt, leggen morgen, donderdag 17 maart, en begin volgende week op verschillende locaties in Nederland het werk neer.

Samen met de FNV voeren zij actie, omdat voor duizenden thuiszorgmedewerkers en kwetsbare cliënten nog geen goede oplossing is gevonden voor de ontstane problemen rondom het naderende faillissement van TSN. Op de twee actiedagen voeren de stakende thuiszorgmedewerkers geen zorgtaken uit voor hun cliënten, maar nemen zij hun cliënten mee voor een verwendag.

Tijdens deze stakingsdagen nodigen de zorgmedewerkers hun cliënten uit om op de genoemde locaties langs te komen voor bijvoorbeeld muziek, een manicure of een massage. De verwendagen worden georganiseerd voor TSN-cliënten uit Aalten, Winterswijk, Oost-Gelre en Den Helder (donderdag) en begin volgende week voor de cliënten uit Apeldoorn, Groningen en Texel..

Morgen, donderdag 17 maart, worden er verwendagen georganiseerd in:
- De Radstake, Twente-Route 8, 7055 BE Heelweg (10.30 – 15.00 uur)
- De Kampanje, Willemsoord 63, 1781 AS Den Helder (11.00 – 14.00 uur)

De exacte data, locaties en tijden met betrekking tot de acties begin volgende week worden zo snel als mogelijk bekend gemaakt.

‘Ons werk blijft gewoon bestaan, want zorg blijft nog steeds nodig. Deze behoefte wordt echt niet zomaar minder. We worden nu gedwongen te solliciteren op onze eigen baan, maar tegen een veel minder salaris. Voor veel van onze cliënten blijft het onzeker of ze nog steeds hun vertrouwde thuiszorgmedewerkers behouden. We hebben vaak een jarenlange vertrouwensband opgebouwd met onze cliënten. De gemeenten gebruiken dit faillissement als bezuiniging over onze ruggen, maar vooral over de ruggen van de kwetsbare ouderen die wij verzorgen,’ zegt TSN-medewerker Bea.

Het naderende faillissement van TSN raakt 12.000 medewerkers en 40.000 zorgbehoevenden komen zonder hulp te zitten. De zorgmedewerkers hebben ook vaak jarenlang een vertrouwensband met hun cliënt. Ook deze band wordt nu rücksichtslos doorgesneden.

Sarah Dobbe van de FNV zegt hierover: ‘De gemeenten laten duizenden mensen in de kou staan; zowel de zorgmedewerkers als mensen die echt zorg en hulp nodig hebben. Een belachelijke situatie, ter meer omdat er met staatssecretaris Van Rijn afspraken zijn gemaakt over een noodfonds van 60 miljoen euro. Het geld is er, de zorg is nodig en er zijn ervaren thuiszorgmedewerkers. Het enige wat de gemeente hoeft te doen is de zorg bij een andere zorgaanbieder onder te brengen onder dezelfde voorwaarden.’

Categorie:
Provincie:
Tag(s):