donderdag, 24. maart 2016 - 9:36 Update: 24-03-2016 9:54

Miljoenen euro's aan boetes voor grootste accountantskantoren

AFM legt boetes op aan Big 4-accountantsorganisaties
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft boetes opgelegd aan de Big 4-accountantsorganisaties Deloitte, EY, KPMG en PwC. De boetes zijn opgelegd omdat uit eerder onderzoek van de AFM is gebleken dat deze accountantsorganisaties niet aan hun zorgplicht hebben voldaan.

Controleverklaringen onvoldoende onderbouwd

Op accountantsorganisaties rust de wettelijke plicht ervoor te zorgen dat haar accountants zich houden aan de beroepsregels. Uit eerder onderzoek door de AFM is gebleken dat de Big 4-accountantsorganisaties tekort zijn geschoten in de controles van jaarrekeningen over het boekjaar 2012, en in enkele gevallen over het boekjaar 2011. In meerdere door de AFM onderzochte controles was namelijk sprake van zodanige tekortkomingen dat de accountant bij afgifte van de controleverklaring geen voldoende en geen geschikte controle-informatie had verkregen. Daarmee heeft ieder van de Big 4-accountantsorganisaties in strijd met de wet gehandeld.

Zo krijgt Deloitte een boete van € 1.810.000,  € 2.230.000 voor EY,  € 1.245.000 voor KPMG en een boete van € 845.000 voor PwC.

PwC

PwC laat in een reactie weten: ''Op basis van eigen onderzoek vonden ook wij dat drie gevallen van onvoldoende kwaliteit waren. Wel hebben wij vastgesteld dat in alle gevallen de controlerend accountant de juiste conclusie heeft getrokken over de onderzochte jaarrekening en alle afgegeven controle-verklaringen derhalve konden worden gehandhaafd. Wij beraden ons hier nader op.''

Categorie:
Provincie:
Tag(s):