dinsdag, 29. maart 2016 - 21:17 Update: 29-03-2016 21:26

Celstraffen tot 4 jaar geëist voor fraude bij SNS Property Finance

Celstraffen tot 4 jaar geëist voor fraude bij SNS Property Finance
Foto: Archief EHF
Utrecht

Dinsdag heeft het Functioneel Parket in de rechtbank in Utrecht gevangenisstraffen tot vier jaar geëist tegen negen verdachten voor oplichting, niet-ambtelijke omkoping, valsheid in geschrift en witwassen in georganiseerd verband bij SNS Property Finance (SNS PF).

De officier van justitie zei op zitting dat de verdachten het vertrouwen van SNS PF hebben aangetast, en meer dan dat “Ook het vertrouwen in de financiële sector heeft door de fraude een enorme knauw opgelopen. Als deze duurbetaalde bankiers en managers al niet meer kunnen worden vertrouwd; wie dan nog wel?”

Kick-back betalingen

Het onderzoek door de FIOD startte in februari 2013 na twee aangiften van SNS PF. De verdachten hebben volgens het OM door middel van hun rechtspersonen onderling kick-back betalingen verricht zonder dat te melden aan hun opdrachtgever(s) SNS PF en SNS Reaal NV. 

Zij deden dit om de baan te krijgen dan wel om hun baan te behouden. Dat gebeurde in twee georganiseerde verbanden, in de periode van april 2010 tot en met maart 2013. SNS haalde de verdachten binnen om de problemen bij de afbouw van de vastgoedprojecten en financieringen op te lossen. De bank ging ervan uit dat zij de belangen van SNS daarbij in alle opzichten zouden dienen. 

SNS PF stond met de rug tegen de muur, zo zei de officier van justitie op zitting: “SNS was afhankelijk van verdachten en van die situatie hebben de verdachten schromelijk misbruik gemaakt. En dit alles terwijl SNS PF ook nog eens overeind werd gehouden met staatssteun, geld dat van ons allemaal was.” 

Volgens het OM wisten de verdachten dat SNS PF feitelijk te veel betaalde en zij hielden het netwerk van onderlinge betalingen volledig buiten het zicht met behulp van meer dan 300 valse facturen: “Men hield de praktijken collectief, als criminele organisatie, verborgen.” zei de officier van justitie op zitting. Uit het dossier blijkt dat SNS ten aanzien van de betaalde kickbacks in ieder geval voor 2.300.000 euro is benadeeld.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):