dinsdag, 3. mei 2016 - 11:52

Rood van de SP voert actie tegen leenstelsel in Groningen

Studenten in actie tegen invoer leenstelsel
Foto: EHF
Groningen

Vandaag, dinsdag 3 mei, voert ROOD, jong in de SP Groningen actie tegen het leenstelsel op het HBO en de universiteit. Met een hindernisbaan laat ROOD op ludieke wijze zien dat door dit ‘schuldenstelsel’ de drempel om te gaan studeren erg hoog is, met name voor jongeren uit armere gezinnen. Volgens de jongerenorganisatie moet het stelsel daarom zo snel mogelijk worden afgeschaft.

Afgelopen week werd bekend dat het aantal inschrijvingen in het hoger onderwijs daalde met zeven procent. ROOD-woordvoerder Hans de Waard: “Dit is een signaal dat het leenstelsel faalt. Vooral studenten uit kansarme gezinnen worden getroffen door dit stelsel. Dit is onacceptabel. Onderwijs zou er voor moeten zorgen dat de kloof tussen rijk en arm kleiner wordt en niet groter zoals nu het geval is.”

Uit een onderzoek dat ROOD heeft gevoerd onder ruim 1300 studenten verspreid over het land is gebleken dat twee derde van de studenten vindt dat het onderwijs gratis moet zijn. De Waard: “Dit is een sterk signaal aan minister van onderwijs Jet Bussemaker. Het onderwijs moet toegankelijk zijn voor iedereen zodat iedereen gelijke kansen krijgt en iedereen de nopleiding kan doen waar hij of zij geschikt voor is. Dit kan alleen als het onderwijs gratis is en niet met het leenstelsel!”

Categorie:
Provincie: