vrijdag, 24. juni 2016 - 8:54

Eigen Huis: meer vragen over risico's kopen van een huis

Eigen Huis: meer vragen over risico's kopen van een huis
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amersfoort

Vereniging Eigen Huis krijgt wekelijks honderden vragen over het biedproces bij het kopen van een nieuwe woning. Door de toenemende druk op de woningmarkt kan een gehaaste beslissing verkeerd uitpakken. Huizenkopers krijgen steeds meer vertrouwen, vooral door de lage rente en de stijgende huizenprijzen. Door het positieve sentiment neemt de kooplust toe en is het steeds vaker dringen in de strijd om dat felbegeerde huis.

Risico van overbieden

Kopers bieden vaak boven de vraagprijs, niet alleen in de grote steden, maar ook in de omliggende gemeenten. Daarmee lopen zij het risico dat ze een hoger bedrag willen betalen dan de taxatiewaarde voor de hypotheek oplevert. Een koper die zijn handtekening zet voor 325.000 euro terwijl de taxateur niet hoger komt dan 300.000 euro, moet het verschil geheel of grotendeels uit eigen portemonnee bijleggen. Het overbieden op een huis kan zoveel eigen geld van kopers vergen dat er weinig financiële buffer overblijft. Bij een gewilde woning zijn kopers vaak bereid om een voorbehoud van financiering te laten vallen. Dat betekent dat er geen annulering van de koop mogelijk is als de benodigde hypotheek niet rond komt. 'Hierover krijgen we steeds vaker vragen zodra de aankoop in een stroomversnelling raakt en er snel beslissingen moet worden genomen', zegt Bob Maas, woningmarktspecialist bij Vereniging Eigen Huis.

Eigen geld noodzakelijk

Een hypotheek mag dit jaar ten hoogste 102% van de woningwaarde bedragen, in 2017 is dat 101% en in 2018 nog maar 100%. Dan is de getaxeerde waarde van een woning tevens het maximumbedrag van de hypotheek, ook al zou de koper op basis van zijn inkomen wel meer kunnen lenen. De onvermijdelijke kosten koper (overdrachtsbelasting, notaris- en financieringskosten) en ook de verhuis- en inrichtingskosten moeten dus steeds meer met eigen geld worden betaald. Om die reden is het aanhouden van een financiële buffer belangrijk voor kopers.

Opknappen zelf betalen

Verbouwingskosten, maar ook noodzakelijke opknapkosten, bijvoorbeeld voor gebrekkige elektra en gasleidingen, een dakreparatie of een nieuwe cv-ketel, kunnen meestal maar voor een beperkt deel worden betaald met een hogere hypotheek. Banken lenen niet meer dan het bedrag dat de woning na herstel of verbouwing in waarde zal stijgen. In de regel is de waardetoename de helft van de totale verbouwingskosten, en ook hier is het oordeel van de taxateur maatgevend. Daarom is het van belang dat de koper, vooral bij een oudere woning, vooraf onderzoek laat doen naar de bouwkundige staat van zijn nieuwe woning. Dan heeft hij ook een goede indicatie van de noodzakelijke herstelkosten.

 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):