vrijdag, 24. juni 2016 - 16:47 Update: 25-06-2016 11:43

100 miljoen euro schade door noodweer in zuiden boeren en tuinders zwaar getroffen

Boeren in door noodweer getroffen zuiden lijden 100 miljoen euro schade
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Boeren, tuinders en andere bewoners van het buitengebied die donderdagavond getroffen zijn door de uitzonderlijke weersomstandigheden, moeten op korte termijn kunnen rekenen op actie van het kabinet. Dit stelt LTO Nederland vrijdag.

'De schade die in Limburg, Brabant en Gelderland is aangericht, wordt inmiddels geschat op 100 miljoen euro', aldus LTO Nederland.

Hagel

Extreme hagel, in combinatie met een zware storm, heeft een spoor van vernieling aangericht in grote delen van het Limburgse, Brabantse en Gelderse platteland. 'Niet alleen gewassen zijn verloren gegaan. Er is ook sprake van enorme schade aan kassen, stallen en loodsen', aldus Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland.

Tegemoetkomingen 

Maat verwacht actie van de overheid en wijst onder meer naar Frankrijk en Duitsland: landen die het platteland inmiddels te hulp zijn geschoten met financiële tegemoetkomingen vanwege de extreme wateroverlast aldaar.

In grote delen van Limburg, Noord-Brabant en Gelderland kunnen duizenden hectares aan land- en tuinbouwgewassen als verloren worden beschouwd. Ook kassen zijn vernield en daken van stallen en bedrijfsgebouwen raakten zwaar beschadigd.

Verzekeringsmaatschappij 

Maat: 'Natuurlijk zullen boeren en tuinders in eerste instantie een beroep doen op hun verzekeringsmaatschappij. Maar een belangrijk deel van de schade valt buiten de reguliere verzekering. Daar mogen boeren, tuinders niet eenzijdig de dupe van worden.'

Er is hier volgens Maat geen sprake meer van een normaal bedrijfsrisico, daarvoor waren de weersomstandigheden te uitzonderlijk. 'Het klimaat verandert, het weer wordt extremer. De consequenties daarvan mogen niet eenzijdig op het bordje van agrariërs terecht komen.'

Categorie:
Provincie: