maandag, 27. juni 2016 - 14:27 Update: 28-06-2016 11:24

Schade boeren door noodweer loopt in de miljoenen

Schade door noodweer veel hoger dan eerst gedacht. ZLTO luidt noodklok.
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Someren

Het slechte weer van de afgelopen weken en het noodweer van afgelopen donderdag in het zuidoosten van het land hebben veel meer schade aangericht dan eerst werd gedacht.

Alleen al in Someren schat men de schade op een half miljoen euro. Dat heeft de plaatselijke ZLTO-voorzitter Henriëtte Driessen aan het Eindhovens Dagblad (ED) laten weten. ZLTO Someren heeft afgelopen week een globale telling gemaakt en schat de schade na het noodweer op zeker 400 miljoen euro 'met nog eens 100 miljoen euro vervolgschade'. Die 400 miljoen euro directe schade betreft akkerbouwers, glastuinbedrijven, woningen en auto's. Bij de 100 miljoen euro vervolgschade moet men denken aan schade die niet verzekerd is en waterschade door de aanhoudende regen.

Bij de plaatselijke ZLTO-afdeling hebben zich al 150 agrarische bedrijven gemeld, zo schrijft de krant. De ZLTO-afdeling in Someren heeft bij de gemeente op noodmaatregelen aangedrongen om de getroffen inwoners op korte termijn goed te kunnen helpen. Niet alleen de glastuinbouwers, ook akkerbouwers zijn zwaar getroffen door het noodweer. ZLTO Someren in de krant: 'Zij zitten al vanaf 1 juni in de problemen. Eerst het water en nu de hagel. We vrezen dat veel bedrijven de klap niet meer te boven komen. Het gaat al langer slecht in de sector. Dit is voor veel bedrijven de druppel. Dit is echt een noodsituatie." Ook de situatie bij bedrijven in de veeteeltsector is nijpend. Door de schade aan de stallen zijn er problemen ontstaan met de elektrische installaties. Deze liggen bloot en dat levert gevaar op voor mens als dier.'