vrijdag, 11. november 2016 - 20:16 Update: 11-11-2016 20:33

Recall pasta's ALDI door foodwatch

Recall pasta's ALDI door foodwatch
Amsterdam

Voedselwaakhond foodwatch heeft vandaag bij alle winkels van supermarktketen ALDI in Amsterdam een recall uitgevoerd van de pastaproducten “D'Antelli Tagiatelle” en “D'Antelli Tagiliolini”. Deze producten bevatten mogelijk de gevaarlijke minerale oliën MOAH en MOSH. MOAH wordt ervan verdacht kankerverwekkend te zijn, terwijl MOSH ervan wordt verdacht weefselschade te veroorzaken.

foodwatch heeft ALDI meerdere malen gewezen op de mogelijke gezondheidsrisico’s waaraan zij consumenten blootstelt en opgeroepen maatregelen te nemen, nadat bij twee testen verontrustende gehaltes minerale oliën werden aangetroffen in hun pasta. Tot op heden weigert ALDI adequate maatregelen toe te zeggen. Hoewel ook minister Schippers de mogelijke gezondheidsrisico’s onderkent, kan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hier niet tegen optreden. Daarom haalde foodwatch vandaag bij alle 9 winkels van de Aldi in Amsterdam de mogelijk besmette pastaproducten allemaal uit het schap. Door middel van posters aan het lege winkelschap worden klanten op de hoogte gebracht van de actie en het onverantwoordelijke gedrag van hun supermarkt. foodwatch roept ALDI op om - net als de meeste andere Nederlandse supermarkten - strenge normen af te kondigen voor haar eigen merk producten.

foodwatch voerde vandaag bij ALDI een recall van de pastaproducten D'Antelli Tagiatelle en D'Antelli Tagiliolini uit, omdat deze producten mogelijk besmet zijn met gevaarlijke minerale oliën en ALDI weigert hiertegen adequate maatregelen te nemen. In alle Amsterdamse Aldi-winkels werden de mogelijk besmette pastaproducten allemaal uit het schap gehaald en is de lege plek in het winkelschap afgezet met een grote recall-waarschuwingsposter. foodwatch raadt consumenten aan reeds aangeschafte producten terug te brengen naar de winkel en de aankoopprijs terug te vragen via ALDI’s ‘niet tevreden - geld terug’ garantie.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert normaal gesproken recalls uit van producten die mogelijk schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Daarbij moeten supermarkten alle mogelijk vervuilde producten uit de schappen nemen en hun afnemers informeren. Daarnaast worden bedrijven opgeroepen de overige, nog niet in de handel gebrachte partijen te blokkeren voor verkoop. De minister stelt echter dat de NVWA momenteel geen wettelijke grond heeft om op te treden tegen gevaarlijke minerale oliën “omdat er geen wettelijke limieten zijn en er vooralsnog onvoldoende wetenschappelijke duidelijkheid over het risico bestaat”.

Geteste pastaproducten van ALDI meest vervuild

Uit laboratoriumonderzoek uitgevoerd in opdracht van foodwatch blijkt dat de testaankopen van ALDI’s pastaproducten D'Antelli Tagiatelle en D'Antelli Tagiliolini de mogelijk schadelijke minerale oliën MOAH en MOSH bevatten. Oktober vorig jaar bleek D'Antelli Tagliolini met 5,0 mg/kg de hoogste vervuiling met MOAH te hebben van alle 120 geteste producten. Ook werd een hoge concentratie van 27,5 mg/kg MOSH aangetroffen. Uit de test van 12 producten in juni dit jaar bleek D'Antelli Tagliatelle met 2,0 mg/kg het meest vervuild met MOAH en werd 8,8 mg/kg MOSH gevonden. De D'Antelli Tagliolini was ook nog steeds besmet, dit keer met 0,54 mg/kg MOAH en 2,3 mg/kg MOSH.

MOAH wordt er door de Europese Autoriteit voor voedsel (EFSA) van verdacht kankerverwekkend en mutageen te zijn en MOSH wordt ervan verdacht schade aan organen te kunnen veroorzaken. Vooral kinderen zijn een risicogroep vanwege verhoogde blootstelling. Ook minister Schippers erkende vorig jaar in antwoorden op Kamervragen dat “mengsels van MOAH’s inderdaad kankerverwekkend en mutageen kunnen zijn” en dat de voedingsindustrie nog steeds niet tot “een adequate beheersing” van deze vervuiling komt.

ALDI weigert adequate maatregelen toe te zeggen

foodwatch heeft ALDI al meerdere malen gewezen op de mogelijke gezondheidsrisico’s waaraan zij consumenten blootstelt. Ook minister Schippers van Volksgezondheid (VWS) heeft tot tweemaal toe een oproep aan bedrijven gedaan om hun verantwoordelijk te nemen en veilige producten te garanderen (1, 2). Desondanks weigert ALDI adequate maatregelen door te voeren en neemt daarmee de gezondheid van haar klanten niet serieus. Tot op heden heeft ALDI slechts bij enkele producten ‘passende maatregelen’ genomen. Concreet noemt Aldi daarbij alleen dat ze enkele gerecyclede verpakkingen van de D’Antelli pastaproducten heeft vervangen door vers papier. Hiermee wordt productvervuiling door de verpakking zelf voorkomen, maar vervuiling door andere bronnen niet. Dat de genomen maatregelen onvoldoende zijn blijkt ook uit de meest recente test van foodwatch. In zowel D'Antelli Tagiatelle als D'Antelli Tagiliolini werden nog steeds onaanvaardbare hoge gehalten MOAH aangetroffen, ondanks de aangepaste verpakkingen.

Bedrijven in binnen- en buitenland voeren wél strenge normen in

Steeds meer bedrijven in zowel binnen- als buitenland nemen de gezondheid van hun klanten wel serieus en hebben maatregelen aangekondigd om productvervuiling met minerale oliën tegen te gaan. In Nederland hebben de meeste supermarkten, zoals Lidl Nederland, Jumbo en alle Superunieleden, kort geleden bekend gemaakt dat er in hun eigenmerk-producten geen MOAH meer mag worden aangetroffen. Daarnaast stellen Lidl en Superunie voor MOSH een grens van hooguit 2 mg/kg. Albert Heijn en Aldi blijven daarbij achter. Ook de Franse supermarktketens E.Leclerc en Lidl Frankrijk hebben recent aangekondigd geen MOAH meer in eigen merk producten te dulden en hanteren eveneens een maximale limiet van 2 mg/kg MOSH. In Duitsland gaven Lidl Duitsland, Kaufland en ALDI Sud al eerder aan geen sporen van gevaarlijke minerale oliën meer te accepteren in voedsel.
 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):