donderdag, 15. december 2016 - 7:50

Forse omzetgroei detailhandel in oktober

Forse omzetgroei detailhandel in oktober
Foto: fbf
Den Haag

In oktober heeft de detailhandel 5,4 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt CBS. Dat is de hoogste groei in dit jaar. De verkopen (volume) waren 4,7 procent hoger. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Daarnaast is online weer meer omgezet.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder correctie was de omzet ongeveer 1 procent hoger dan in oktober 2015.

Omzet non-foodsector groeit sterk

Bij de winkels in non-food groeide de omzet met 6,9 procent. Het volume was 6,6 procent hoger dan een jaar eerder. Vooral de omzet van kledingwinkels groeide fors.

Het relatief warme weer speelde in september de kledingwinkels parten. Toen kromp hun omzet fors. In oktober echter groeide de omzet van kledingwinkels met 14,4 procent. 
Winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren zetten 8,3 procent meer om. Ook de omzet van drogisterijen en parfumerieën en de winkels in meubels en huishoudartikelen lag in oktober hoger. De omzet van de winkels in consumentenelektronica kromp opnieuw.

Ook omzet winkels in voedingsmiddelen hoger

De winkels in voedings- en genotmiddelen realiseerden in oktober een omzetstijging van 2,4 procent. De verkopen waren 1,7 procent hoger. De groei is toe te schrijven aan de supermarkten, waar de omzet 2,9 procent hoger was. De omzet van de speciaalzaken kromp licht met 0,2 procent.

Categorie:
Provincie: