donderdag, 11. februari 2021 - 19:02 Update: 12-02-2021 8:46

Winst Rabobank van 1 miljard in 'coronajaar' toch komende 5 jaar 5.000 banen weg

logo-rabobank-poetsen-winst-banen
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Utrecht

De Rabobank heeft in het afgelopen 2020 een nettowinst geboekt van ruim 1 miljard euro. Toch gaat het bankbedrijf de komende 5 jaar 5.000 banen schrappen. Dit meldt de Rabobank donderdag.

87.000 klanten ondersteund

'De impact van Covid-19 en de navolgende economische turbulentie was fors voor klanten van Rabobank in 2020. Rabobank ondersteunde hen en wist tegelijkertijd haar solide kapitaal- en liquiditeitspositie te behouden. De bank toonde veerkracht om de impact van Covid-19 in 2020 op te vangen en is klaar voor de verwachte impact in 2021. Rabobank realiseerde een nettowinst van 1.096 miljoen in 2020.

'Covid-19 zwaarste gezondheidscrisis van onze generatie'

'Covid-19 was en is de zwaarste gezondheidscrisis van onze generatie. Voor onze klanten, onze medewerkers en de samenleving als geheel zijn de gevolgen enorm. En het is niet voorbij. De aanhoudende bedreiging van onze gezondheid, de noodzaak om onze dagelijkse routines aan te passen aan de lockdowns: Covid-19 zal het leven van mensen, bedrijven en de wereldeconomie voorlopig blijven domineren. Crises vragen om snelle reactie en veerkracht. Dat heeft Rabobank in 2020 laten zien en zal dat ook in 2021 blijven doen', zo laat Wiebe Draijer, voorzitter van de groepsdirectie weten.

Dienstverlening en ondersteuning klanten met acute continuïteitsbehoeften

'Onze grootste aandacht ging uit naar het beschikbaar houden van onze dienstverlening en ondersteuning van onze klanten met acute continuïteitsbehoeften. In deze extreme tijden bood Rabobank tijdelijke financiële hulp waar dat mogelijk was. Zo hebben we ongeveer 8.000 particuliere klanten en 79.000 zakelijke klanten kunnen bijstaan. Ondanks de lastige omstandigheden en de directe financiële gevolgen voor de bank, bleek Rabobank goed in staat hiermee om te gaan', stelt Draijer.

Covid-19 en transitie naar minder banen

Naast Covid-19 hebben de lage renteomgeving, aangescherpte wetgeving en digitalisering grote gevolgen voor het bankenlandschap. Om een stevige basis te behouden, werkt Rabobank er continu aan om de organisatie simpeler, sneller en doeltreffender te maken. 'We blijven ons concentreren op het verder verbeteren van onze operationele en financiële prestaties, om onze klanten beter van dienst te zijn tegen lagere kosten. De transitie die we voorzien volgt op de verbeteringen die we de afgelopen jaren hebben doorgevoerd. Naar verwachting zal de komende vijf jaar het aantal medewerkers met gemiddeld 1.000 fte per jaar dalen. Het aantal gedwongen ontslagen kunnen we deels mitigeren door reguliere uitstroom, vermindering van externe fte en herplaatsing binnen Rabobank', aldus Draijer.

Categorie:
Provincie: