dinsdag, 26. april 2022 - 17:00

Financiële positie pensioenfondsen verbeterd

Pensioenfonds
Amsterdam

In het eerste kwartaal van 2022 is de financiële positie van pensioenfondsen voor het achtste opeenvolgende kwartaal verbeterd. 'Dit komt doordat de waarde van de verplichtingen harder daalde dan het pensioenvermogen', zo meldt De Nederlandsche Bank ((DNB) dinsdag.

Gestegen rentes

'Door de gestegen rentes op de financiële markten daalden de totale verplichtingen met EUR 151 miljard naar EUR 1.437 miljard, terwijl het totale pensioenvermogen met EUR 108 miljard daalde naar EUR 1.707 miljard', aldus DNB.  

Dekkingsgraad pensioenfondsen bedraagt 118,8 procent

De dekkingsgraad van de pensioensector in zijn geheel is uitgekomen op 118,8 procent: een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal van 4,5 procentpunt (figuur 1). De dekkingsgraad ligt ruim boven de dekkingsgraad van 106,4 procent van een jaar geleden. De dekkingsgraad is de graadmeter voor de actuele financiële positie van pensioenfondsen en geeft de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen weer.

Beleidsdekkingsgraad gestegen

De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 111,0 procent: een stijging van 2,9 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de 12 maandelijkse dekkingsgraden. De stijging wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraden in het eerste kwartaal van 2022 hoger waren dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Categorie:
Provincie: