dinsdag, 8. december 2015 - 11:42

'Consument laat vrijwillig eigen risico links liggen'

'Consument laat vrijwillig eigen risico links liggen'
Foto: Archief EHF
Eindhoven

Het verhogen van het vrijwillig eigen risico binnen zorgverzekeringen verliest populariteit. In 2015 koos 12% van alle zorgverzekerden in Nederland voor een vrijwillig eigen risico. Momenteel kiest 4,7% van de verzekerden van UnitedConsumers voor het verhogen van het vrijwillig eigen risico voor 2016.

Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers “De korting op de maandpremie die de consument ontvangt door verhoging van het vrijwillig eigen risico weegt blijkbaar niet op tegen de lagere premie”. 

Vrijwillig eigen risico gedaald

In tegenstelling tot 2015 is het aantal verzekerden met een vrijwillig eigen risico in 2016 fors gedaald. Waar vorig jaar nog 12% van alle verzekerden koos voor een vrijwillig eigen risico, is dat nu 4,7% bij verzekerden van UnitedConsumers. Hiervan kiest 56% voor het maximale eigen risico van € 885,-. Een vrijwillig eigen risico van € 400,- wordt met 2% het minst vaak gekozen.

Vrijwillig eigen risico geeft lagere premie

Wie nooit ziektekosten maakt en dit ook niet verwacht voor 2016, kan overwegen om het vrijwillig eigen risico te verhogen in ruil voor een lagere premie. Houd wel rekening dat je het bedrag kunt betalen indien er zorg nodig is. Verzekerden kunnen een vrijwillig eigen risico kiezen van minimaal € 100,- tot maximaal € 500,-. “De korting verschilt per zorgverzekeraar en hoogte van het vrijwillige eigen risico, maar op jaarbasis kan je met een extra vrijwillig eigen risico tientallen euro’s besparen”, aldus van Selms.

Verhogingen van verplicht eigen risico maken kiezen voor vrijwillig eigen risico minder aantrekkelijk

Bij introductie in 2008 van het verplichte eigen risico, heeft de overheid besloten dat iedere verzekerde van 18 jaar of ouder een verplicht eigen risico heeft. Sinds 2008 is het wettelijk verplichte eigen risico met ruim 250% gestegen naar € 385,- voor 2016.  Het relatief hoge wettelijk verplichte eigen risico ten opzichte van het verleden, maakt de keuze voor een extra vrijwillig eigen risico een stuk minder aantrekkelijk.