woensdag, 9. december 2015 - 15:05 Update: 09-12-2015 15:06

Consumentenbond: Er is een heuse 'polisjungle' bij zorgverzekeraars

Foto van afdelingen in ziekenhuis | Archief EHF
Foto: Archief EHF

De zorgwoordvoerders van de Tweede Kamer hebben vandaag 12 zorgpunten over het zorg(verzekerings)systeem van de Consumentenbond ontvangen. Volgens de Consumentenbond is er voor consumenten onvoldoende betrouwbare informatie om een zorgverzekeraar en zorgverlener te kiezen.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Het is niet de eerste keer. Zorgverzekeraars zijn er nauwelijks in geslaagd om de zorgcontractering voor 19 november af te ronden en consumenten hier goed over te informeren. Dit leidt tot onacceptabele gevolgen voor consumenten, die nu geen adequate keuze kunnen maken omdat onduidelijk is naar welke zorgaanbieder zij in 2016 kunnen gaan zonder bij te hoeven betalen. En dat met nog maar een paar weken voor het opzeggen van de zorgverzekering. Het is 1 van de 12 problemen in het zorgverzekeringssysteem die wij zien.'

Niet goed geregeld of afgesproken

Andere onderwerpen waarvan de Consumentenbond vindt dat deze nog niet goed geregeld of afgesproken zijn is het omzetplafond en andere beperkingen met gevolgen voor rechten van verzekerden die niet duidelijk zijn. Tevens is er volgens de bond is een heuse Polisjungle. Ruim 1400 polissen om uit te kiezen, nog afgezien van combinaties met eigen risico. Verder is de kwaliteit van (ingekochte) zorg is niet bekend voor consumenten en zijn tarieven ziekenhuizen niet inzichtelijk.