vrijdag, 11. december 2015 - 15:28 Update: 12-12-2015 19:49

Psychiaters geschrapt uit BIG-register na opmaken valse medische dossiers

Psychiaters geschorst vanwege fraude
Foto: Archief bon
Helmond

Twee psychiaters die worden verdacht van fraude mogen hun beroep voorlopig niet uitoefenen.

Het gaat om de Rotterdamse psychiater Sinar G. en de Helmondse psychiater Jos S. Ze zijn geschrapt uit het BIG-register vanwege het opmaken van valse medische dossiers. In het BIG-register staan alle artsen vermeld.

De psychiaters worden ervan verdacht dat ze bij verschillende patiënten tegen betaling verkeerde diagnoses stelden, zoals schizofrenie of zware depressie. Op deze manier konden patiënten een arbeidsongeschiktheidsuitkering of een persoonsgebonden budget (pgb) opstrijken. Dit meldt onder meer de Telegraaf. De artsen zouden ook te zware medicatie hebben uitgeschreven aan hun veelal Turkse patiënten.

Al in 2007 trokken artsen van het  UWV hierover aan de bel. Ze werden steeds vaker geconfronteerd met  cliënten van deze twee psychiaters bij wie ze het vermoeden hadden dat er geen juiste diagnose was gesteld, zo weet het Eindhovens Dagblad. Volgens het UWV bleek bij een herkeuring door onafhankelijke deskundigen dat veel van de gestelde diagnoses onjuist waren. Het tuchtcollege acht dit bewezen.

Er loopt nog een strafrechtelijk onderzoek naar de twee psychiaters en de zaak zal in 2016 voor de rechter komen. Er zou voor miljoenen zijn gefraudeerd. Naast de twee psychiaters zijn er nog twee andere hoofdverdachten, die als tussenpersonen zouden hebben gefungeerd. zo meldt de Telegraaf  Zij zouden behulpzaam zijn geweest bij het begeleiden van de Turkse patiënten bij bezoeken aan de uitkeringsinstantie en hebben opgetreden  als vertaler.

 

Categorie:
Provincie: