woensdag, 30. december 2015 - 16:57 Update: 31-12-2015 9:28

Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft uitbraak Klebsiella-bacterie onder controle

Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft Klebsiella-uitbraak onder controle
Foto: Archief EHF
Den Bosch

De uitbraak met de Klebsiella-bacterie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch is onder controle. Dit heeft het ziekenhuis woensdagmiddag bekendgemaakt.

Afgelopen weken kreeg het ziekenhuis te maken met een uitbraak van de multiresistente bacterie NDM Klebsiella pneumoniae. Voor Kerstmis trok het ziekenhuis de voorzichtige conclusie dat de uitbraak onder controle leek. Nu kan dat met zekerheid gezegd worden. 

Alle afdelingen waar patiënten hebben gelegen die drager waren van de bacterie zijn in kaart gebracht. Alle patiënten in het ziekenhuis zijn onderzocht en buiten deze afdelingen zijn geen nieuwe patiënten gevonden die drager van de bacterie zijn. 

De maatregelen die in de voorgaande weken in het ziekenhuis zijn genomen, blijven nog even van kracht. Dat geldt bijvoorbeeld voor het onder isolatiemaatregelen verplegen van patiënten die drager zijn of mogelijk drager zijn.

Het ziekenhuis gaat de komende tijd verder met het onderzoeken van patiënten buiten het ziekenhuis die in een bepaalde periode in het ziekenhuis hebben gelegen. Het ziekenhuis wil graag weten of zij drager zijn omdat dit van belang is als zij opnieuw moeten worden opgenomen. Mochten patiënten de bacterie bij zich dragen, dan moet het ziekenhuis hen in isolatie verplegen.

De bacterie is op zich ongevaarlijk. Mensen kunnen drager zijn zonder er last van te hebben. Bij ernstig verzwakte mensen kan de bacterie infecties veroorzaken en dan met name urineweginfecties. In Nederland komt de multiresistente bacterie NDM Klebsiella pneumoniae vrijwel niet voor.

In totaal heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis bij 23 patiënten, binnen en buiten het ziekenhuis, de bacterie geconstateerd. Er zijn ongeveer 2.000 patiënten onderzocht. De bacterie heeft bij geen van hen infecties veroorzaakt.

Categorie:
Provincie: