donderdag, 14. januari 2016 - 12:29 Update: 14-01-2016 19:45

Transplantaties LUMC tijdelijk beperkt vanwege ruziënde artsen

Transplantaties LUMC tijdelijk beperkt vanwege conflict artsen
Foto: Archief EHF
Leiden

De Raad van Bestuur van het LUMC heeft vanaf medio december 2015 het transplantatieprogramma tijdelijk beperkt om het hoogste niveau van kwaliteit en veiligheid van patiënten te kunnen behouden. Dit meldt het LUMC donderdag.

Conflict tussen artsen

'Een conflict tussen artsen van de afdeling transplantatiechirurgie over hun onderlinge werkwijze maakt dit noodzakelijk', aldus het LUMC. 

De beperking van het transplantatieprogramma betekent dat lever- en complexe niertransplantaties bij patiënten van het LUMC tijdelijk in het Erasmus MC in Rotterdam worden uitgevoerd. De patiënten die dit betreft worden steeds als eerste op de hoogte gebracht. 

Vanzelfsprekend is de IGZ over het conflict en de genomen maatregelen geïnformeerd. De Raad van Bestuur betreurt de huidige situatie, maar stelt de patiëntveiligheid altijd op de eerste plaats.

Intern onderzoek

De genomen maatregel is een gevolg van een intern onderzoek dat is ingesteld naar aanleiding van een intern signaal over processen en leiderschap binnen de transplantatiechirurgie. De aangeboden mediation leidde helaas niet tot een oplossing. 

Vanwege de lopende discussies zijn drie van de zeven transplantatiechirurgen op dit moment niet op de afdeling aanwezig. Transplantatiegeneeskunde in het LUMC heeft een lange historie met uitstekende uitkomsten voor patiënten. De afdeling staat nu voor de uitdaging om in de transplantatiechirurgie de processen en het leiderschap opnieuw vorm te geven.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):