dinsdag, 16. februari 2016 - 8:48

Hartstichting investeert 6 miljoen in onderzoek naar beroerte

Hartstichting investeert 6 miljoen in onderzoek naar beroerte
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

De Hartstichting investeert 6 miljoen euro in nieuw onderzoek naar een betere behandeling van beroerte. Het doel is dat meer patiënten overleven en goed herstellen na een herseninfarct of hersenbloeding.

De Hartstichting geeft hiermee gehoor aan de wens van patiënten, artsen en wetenschappers om de acute behandeling van beroerte te verbeteren.

Beroerte (verzamelnaam voor herseninfarct en hersenbloeding) is een van de dodelijkste hart- en vaatziekten. Elk jaar overlijden hier meer dan 9000 mensen aan. Patiënten die het wel overleven, houden vaak blijvende klachten, zoals verlamming of problemen met praten. De afgelopen decennia zijn een aantal behandelingen ontwikkeld, maar die zijn lang niet altijd succesvol.

Doel: betere uitkomst voor veel patiënten

‘Met dit nieuwe onderzoek willen we zorgen dat meer patiënten een beroerte overleven, en na afloop weer zelfstandig door het leven kunnen’, stelt een van de onderzoeksleiders, prof. Diederik Dippel. ‘We willen de behandeling van zowel herseninfarcten als hersenbloedingen sterk verbeteren.’

Voortbouwen op eerder succes

De onderzoekers bouwen voort op het eerdere, succesvolle onderzoek ‘MR CLEAN’, mede gesteund door de Hartstichting. Daaruit bleek dat het weghalen van het stolsel met een katheter succesvol kan zijn bij een herseninfarct. ‘Dit werkt nu bij een beperkte groep, maar we willen deze nieuwe methode verbeteren en voor veel meer patiënten toepasbaar maken,’ licht Dippel toe.

Het project omvat ook andere onderzoeken, onder meer naar een betere behandeling van hersenbloedingen. Ook zoeken de wetenschappers uit of patiënten beter herstellen als ze in de ambulance een medicijn krijgen om de doorbloeding van de hersenen te verbeteren.  

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: