woensdag, 17. februari 2016 - 17:55 Update: 17-02-2016 18:02

'Meer nodig voor bestrijding Zika virus'

'Meer nodig voor bestrijding Zika virus'
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Brussel/Den

Europa moet meer doen om het Zika virus te bestrijden en buiten de deur te houden. Hiervoor pleit Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA Europarlement) woensdag.

Het virus wordt in verband gebracht met vele misvormingen bij baby's. Annie Schreijer-Pierik (CDA Europarlement), die mede-auteur is van een parlementsbrede resolutie over het Zika virus, vraagt om waakzaamheid. 'We moeten de ziekte bestrijden voordat die uit de hand loopt. Het virus bedreigt de gezondheid van miljoenen zwangere vrouwen en baby's, ook op ons continent.' 

De Europese Commissie trok onlangs 10 miljoen euro uit voor onderzoek. Annie Schreijer en andere parlementsleden vragen om verdere financiering en voorzorgsmaatregelen. 

Zwangere vrouwen 

Zwangere vrouwen moeten wereldwijd hulp krijgen tegen dit virus, benadrukt Schreijer-Pierik. 'Meer onderzoek en laboratoriumcapaciteit zijn nodig om het virus te bestrijden. We willen ook meer desinfectie van vracht, vrachtvervoerders en vliegtuigcabines uit besmette landen. Bovendien moeten meer modderpoelen drooggelegd worden waar besmette muggen hun eieren leggen.'

Autoband

Er is immers slechts één besmette mug nodig, goed verstopt in een autoband naar Europa, om het Zika virus ook te verspreiden onder Europese vrouwen. 'Het is onze morele plicht om alles te doen om onze burgers te beschermen tegen het Zika virus, in de eerste plaats onze zwangere vrouwen en baby's'.

Het onderwerp komt in maart en april op de agenda van het Europees Parlement. De Europese Commissie zal dan antwoorden op de vraag of verdere maatregelen nodig zijn en zo ja, welke maatregelen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):