woensdag, 24. februari 2016 - 20:50 Update: 26-02-2016 20:28

ZEMBLA: WHO komt met alarmerend rapport over landbouwgif glyfosaat

Zembla Internationaal slaat alarm over landbouwgif glyfosaat
Foto: Archief FBF
undefined

Nederland is recordhouder in het gebruik van landbouwgif. Nederland gebruikt meer landbouwgif dan andere landen. Het zijn goedgekeurde middelen, maar er zijn groeiende zorgen over de gevolgen van de gifstoffen die in ons oppervlaktewater of onze voeding terechtkomen.

Ook over het veelgebruikte middel glyfosaat neemt de ongerustheid toe. Glyfosaat wordt in Nederland gebruikt onder de naam Roundup van Monsanto. Het bedrijf had tot 2000 patent op het middel. De Europese instanties  BFR en EFSA vinden dat het gebruik van het middel volkomen veilig, maar in het afgelopen jaar kwam de Wereldgezondheidsraad (WHO) met een alarmerend rapport. Glyfosaat is waarschijnlijk kankerverwekkend. Dit meldt het programma ZEMBLA van de Vara op de website.

Inmiddels is er een fel debat gaande tussen de Europese instanties en de WHO. De kankeronderzoekers zijn zeer kritisch over de Europese rapporten.  Ook de Franse voedselveiligheidsautoriteit Anses heeft de rapporten bestudeerd en deelt de zorgen van de WHO.

In ZEMBLA Internationaal komt Zembla met een reportage van de Duitse WDR met een onderzoek naar het veelgebruikte onkruidgif. Bij het Duitse onderzoek wordt glyfosaat aangetroffen in urine en moedermelk. In Nederland hebben waterbedrijven meerdere malen alarm geslagen over glyfosaat. In de afgelopen 5 jaar overschreed het de norm in drinkwaterbronnen meer dan honderd keer.

In 2011 werd in de Kamer een motie aangenomen met een verbod op glyfosaat op bestrating. Dat zou per 1 maart ingaan. Maar vorige week moest staatssecretaris Dijksma daarop terugkomen. Door juridische problemen loopt de maatregel verdere vertraging op. Voor een verbod in de landbouw is geen Kamermeerderheid gehaald. Dus het gebruik van het onkruidgif op de akkers blijft voorlopig toegestaan. ZEMBLA zendt het programma over het omstreden gif glyfosaat uit op woensdag 24 februari om 21:15 uur bij de VARA op NPO 2. en herhaald op donderdag 25 februari om 10.15 uur op NPO 2.

Categorie: