woensdag, 2. maart 2016 - 8:56 Update: 02-03-2016 13:04

Nederland schenkt medische noodvoorzieningen aan Griekenland

Nederland schenkt medische noodvoorzieningen aan Griekenland
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken gaat Griekenland helpen met medische voorzieningen die nodig zijn voor de vluchtelingen in dat land. De Griekse regering heeft Nederland vorige week om hulp gevraagd.

Op korte termijn stellen de ministers Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) gespecialiseerde voertuigen en medische goederen beschikbaar die kunnen worden ingezet op de plaatsen waar vluchtelingen zijn gestrand.

De nood in Griekenland is hoog om de tienduizenden vluchtelingen die zich in verschillende delen van het land bevinden, voldoende medische en eerste hulp te bieden. De hulpverlening zal in elk geval bestaan uit negen mobiele hulpposten van elk twee voertuigen met een generator, een tent en medische voorzieningen. Daarnaast krijgt Griekenland, zoals het verzocht, onder meer slaapzakken, dekens en lakens. De hulpgoederen worden zo snel mogelijk naar Griekenland gebracht.

Minister Koenders noemt de hulp hard nodig. ‘Het is bovendien een bewijs dat we Griekenland in deze crisis, die zo zwaar op het land drukt, niet alleen laten staan. Ik vind het daarom belangrijk dat er een Europees humanitair hulpprogramma voor Griekenland komt. We moeten met zijn allen de vluchtelingen helpen die daar gestrand zijn en de Grieken bijstaan in de geweldige inspanning die zij moeten leveren.’

Minister Ploumen zegt: ‘We hebben de afgelopen maanden al hulp geboden aan Griekenland en landen op de Balkan met veldbedden, lichtmasten en slaapzakken. Nederland doet deze nieuwe schenking op verzoek van de Griekse overheid, en ik hoop dat andere EU-Lidstaten snel volgen. We kunnen al die mensen niet in de kou laten staan.'

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: