dinsdag, 12. april 2016 - 18:51 Update: 12-04-2016 19:03

Groot Europees ADHD-onderzoek van start

Groot Europees ADHD-onderzoek van start
Foto: Archief FBF
Groningen

Het UMCG gaat een belangrijk deel van een groot Europees onderzoek naar ADHD dat binnenkort start coördineren. 'Het is een onderzoek naar oorzaken en gevolgen van ADHD om zo tot preventie en betere behandelingen te komen', meldt het UMCG dinsdagavond.

21 miljoen mensen met ADHD

'Onlangs stelde de EU een subsidie beschikbaar die dit onderzoek mogelijk maakt. Aan de studie doen liefst 17 onderzoeksinstituten in 8 Europese landen mee. LifeLines levert gegevens aan voor het Groningse deel van het onderzoek', aldus het UMCG. In Europa hebben meer dan 21 miljoen mensen de diagnose ADHD.

Onderzoeker Catharina Hartman van het UMCG is projectleider van het epidemiologisch deel van Europese onderzoek en coördineert vanuit Groningen het onderzoek naar ADHD gedurende de hele levensloop: “Het doel van ons deel van het grote Europese onderzoek is om ADHD systematisch in kaart te brengen, van de kindertijd tot de ouderdom. In meerdere landen kijken we naar patronen van problematiek binnen families en naar de genetische achtergrond.” 

Hartman maakt hierbij gebruik van Lifelines, dat een belangrijke rol speelt in de studie; er wordt een speciale vragenlijst afgenomen bij zowel kinderen, volwassenen als ouderen onder de Lifelines-deelnemers. De gegevens uit Lifelines worden vergeleken en gecombineerd met gegevens uit andere landen.

ADHD staat voor ‘Aandachtstekort stoornis met hyperactiviteit’ en begint in de kindertijd. Veelal duurt ADHD voort tot in de volwassenheid, maar daar is nog weinig over bekend. ADHD staat niet op zichzelf, maar is een stoornis die vaak samen gaat met andere psychiatrische problemen. 

Gedurende de verdere levensloop kunnen angsten, depressiviteit, middelenmisbruik en overgewicht ontstaan. Maar dat gebeurt lang niet altijd. Het is van groot belang uit te zoeken waarom dat wel of niet gebeurt. 

Catharina Hartman: “Onderzoek naar ADHD vindt bijna uitsluitend plaats bij kinderen tot 12 jaar, alsof de problemen daarna ineens verdwenen zijn. Het unieke van het huidige onderzoek is dat we nu ook verder in de levensloop kunnen vastleggen hoe ADHD zich ontwikkelt. Zodat we hopelijk meer te weten komen hoe het ontstaan van extra problemen bij ADHD kan worden voorkomen en behandeld.” 

Categorie:
Provincie: