zaterdag, 16. april 2016 - 13:15 Update: 16-04-2016 14:09

'Mogelijk maandenlang giftige dampen in woonwijk door drugslab Tilburg'

'Mogelijk maandenlang giftige dampen in woonwijk door drugslab Tilburg'
Foto: Politie
Tilburg

Het drugslab in het oude fabriekje in een woonwijk in Tilburg dat vrijdagmiddag, na een opeenstapeling van tips door de politie werd opgespoord, heeft mogelijk maandenlang gevaar voor omwonenden opgeleverd vanwege explosiegevaar en giftige dampen die mogelijk zijn vrijgekomen. Dit meldt de politie zaterdag.

'Bij het betreden van het pand door de politie was het productieproces volop bezig', aldus de politie. 

De politie betrad het binnenterrein aan de Hobbemastraat vrijdag aan het eind van de middag rond 17.00 uur. Er waren de afgelopen tijd enkele tips binnen gekomen dat daar zaken gebeurden die het daglicht niet konden verdragen. Dat bleek te kloppen want de politie trof een drugslab aan die op dat moment in bedrijf was. 

In een oud fabriekje trof de politie een werkplaats aan waar amfetamine bereid is. Verder stonden in een andere ruimte stoffen en spullen die zijn gebruikt bij het bereiden van drugs. Ook stond er een auto op het terrein waar de nodige spullen in lagen. Kortom een operationeel lab. De beheerder van het terrein, een 54-jarige Tilburger, is als eerste aangehouden voor zijn betrokkenheid bij dit lab. Meerdere aanhoudingen worden verwacht.

Explosiegevaar

In de ruimte stond een vriezer met een zak met enkele kilo’s amfetamine. Dat product was bijna klaar. Maar in die vriezer stonden ook enkele jerrycans met chemicaliën. Verder stonden er nog enkele honderden liters chemicaliën in de ruimte. 

Als de drie stoffen in de vriezer met elkaar in aanraking zouden komen zou de boel kunnen ontploffen of in brand kunnen gaan. Dan was de ramp niet te overzien want het fabriekje staat midden in een woonwijk. Er staan woningen waarin gezinnen wonen op een tiental meters afstand.

Giftige lucht

In dezelfde ruimte stond een grote afzuiginstallatie die was aangesloten op de schoorsteen van het oude fabriekje. Zo konden de criminelen voor zichzelf veilig werken. Maar daardoor werden de giftige dampen die in het proces vrijkomen, door de schoorsteen afgevoerd. Die dampen werden uitgeblazen over de directe woonwijk waar veel mensen met kinderen wonen. 

Specialisten van de politie hebben berekend dat er de afgelopen tijd tussen de honderd en honderdvijftig kilo amfetamine bereid moest zijn. Dat houdt in dat het lab in ieder geval weken of misschien zelfs maanden heeft staan draaien. Al die tijd zijn de omwonenden blootgesteld aan de giftige dampen.

Opruimen

Experts van de recherche, specialisten van het Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) en forensische onderzoekers hebben vrijdagmiddag, -avond en -nacht hun krachten gebundeld om het lab op een veilige manier te ontmantelen. 

Dat is ook gelukt zonder verder gevaar voor de omwonenden. Er zijn veel sporen veiliggesteld. Vanuit resultaten in het verleden weten we dat er altijd sporen van criminelen aangetroffen worden. Dat kunnen vingerafdrukken of DNA sporen zijn. Het rechercheteam gaat er dan ook vanuit dat er meerdere aanhoudingen volgen.

Integrale aanpak

De overheid treedt integraal op tegen synthetischedrugslaboratoria, de koks en het afval dat in de natuur wordt gedumpt. De laboratoria zijn een gevaar voor de omgeving, de koks maken zich schuldig aan het overtreden van de opiumwetgeving en verdienen grof geld en het gedumpte afval vervuilt de natuur en treft de portemonnee van de grondeigenaar en de belastingbetaler. 

De criminelen hebben totaal geen oog voor de veiligheid van burgers maar denken alleen aan hun eigen portemonnee. De gemeente Tilburg is in kennis gesteld van de gevaarlijk en verontreinigende situatie in de Hobbemastraat en die gaat op korte termijn bekijken welke bestuursrechtelijke stappen ondernomen kunnen worden.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: