donderdag, 21. april 2016 - 10:36 Update: 22-04-2016 8:17

Voeding en leefstijl spelen grote rol bij krijgen maagkanker

Alcohol, bewerkt vlees en overgewicht is risicofactor voor krijgen maagkanker
Foto: Archief BON ter Illustratie
Amsterdam

Alcohol, bewerkt vlees en overgewicht zijn voor het eerst in verband gebracht met maagkanker. Dat blijkt uit het grootste onderzoek naar maagkanker ooit.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds maakt vandaag de nieuwe bevindingen over risico's voor maagkanker bekend. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds publiceert vandaag een nieuw rapport met bevindingen uit grootschalig onderzoek naar de rol van voeding en leefstijl bij maagkanker. Het is het grootste onderzoek op dit gebied sinds het kankerpreventierapport uit 2007.

Drank en roken

Uit het nieuwe rapport blijkt dat het drinken van 3 of meer alcoholische dranken per dag het risico op maagkanker verhoogt. Dit verband kwam sterker naar voren bij zowel mannen als rokers. Voor het eerst is er ook sterk bewijs dat het eten van bewerkt vlees het risico op maagkanker verhoogt. Eerder was al bekend dat bewerkt vlees de kans op darmkanker vergroot.

Ook nieuw is de bevinding dat overgewicht een belangrijke risicofactor is voor maagkanker. Eerst was er sterk wetenschappelijk bewijs dat overgewicht het risico op 10 verschillende vormen van kanker verhoogt. Nu wordt maagkanker toegevoegd aan de lijst van kankersoorten die in verband staan met overgewicht.

Voor het nieuwe rapport is wereldwijd onderzoek naar voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en het risico op maagkanker geanalyseerd. In totaal zijn er 89 studies meegenomen in de analyse met gegevens van meer dan 17,5 miljoen mensen waarvan bijna 77.000 mensen met maagkanker.

1.500 mensen

Elk jaar krijgen ongeveer 1.500 mensen in Nederland de diagnose maagkanker. Omdat de ziekte vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt is 5 jaar na de diagnose nog maar 20 procent van de patiënten in leven. Maagkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en de meeste patiënten zijn ouder dan 60 jaar. Wetenschappers schatten dat elk jaar ongeveer 17 procent van de nieuwe gevallen van maagkanker voorkomen kan worden door geen alcohol te drinken, geen bewerkt vlees te eten en een gezond gewicht te behouden.

Categorie:
Provincie: