dinsdag, 26. april 2016 - 16:06 Update: 26-04-2016 16:08

Eerste Kamer akkoord met afschrikwekkende plaatjes op tabak

Eerste Kamer akkoord met afschrikwekkende plaatjes op tabak
Foto: Archief EHF
Den Haag

Dinsdag heeft de Eerste Kamer ingestemd met de gewijzigde Tabaks- en rookwarenwet met verschillende verplichtingen uit de Europese Tabaksproductenlijn.

Dit betekent bijvoorbeeld dat nieuwe verpakkingen vanaf mei van dit jaar afschrikwekkende plaatjes moeten hebben. Ook moet er tekst op komen die oproept om te stoppen. Deze verwijst naar een site met tips om te stoppen en een gratis telefoonnummer voor hulp: 0800 1995. Oude voorraden mogen nog tijdelijk worden verkocht.

Gezond opgroeien

Staatssecretaris van Rijn (Volksgezondheid) heeft bovenop de Europese Tabaksproductenrichtlijn voorgesteld de leeftijdgrens voor de e-sigaret naar 18 jaar te verhogen. 

Van Rijn: 'Gezond opgroeien is rookvrij opgroeien. Voor jongeren kunnen e-sigaretten een opstap zijn naar roken en daarom verbieden we de verkoop onder de 18 jaar.' 

Ook voert hij wensen van de Tweede Kamer door, zoals het regelen van een rookverbod op schoolpleinen. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid): 

'Met dit verbod streef ik twee doelen na: jongeren beschermen tegen de schade die e-sigaretten aan hun lichaam veroorzaken. Daarnaast wil ik voorkomen dat jongeren door deze hip gekleurde en verpakte e-sigaretten denken dat roken normaal is. Van dat idee moeten we heel snel af.'

Displayban

Van Rijn is ook in gesprek met verstrekkers van tabaksproducten om te komen tot een convenant voor de displayban waarmee sigaretten en bijvoorbeeld shag niet meer in het zicht liggen in de supermarkten. Vooral jongeren zijn gevoelig voor het zien van tabaksproducten en het uiterlijk van pakjes sigaretten.

Roken schaadt de gezondheid

Roken en meeroken is schadelijk voor de gezondheid. De overheid voert daarom een tabaksontmoedigingsbeleid om het aantal rokers in Nederland te verlagen, om meerokers te beschermen tegen tabaksrook en te voorkomen dat jongeren beginnen met roken.

Categorie:
Provincie: