donderdag, 5. mei 2016 - 12:11 Update: 05-05-2016 15:14

Roken straks alleen nog voor elite

Foto van sigaretten | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Brussel

De overheid in Australië is van plan het roken alleen nog maar mogelijk te maken voor de rijken.

Vanaf 2020 wil men een pakje sigaretten 29 euro maken. (45 dollar), zo meldt The Guardian vandaag op hoe kan het ook anders ''Bevrijdingsdag''. Met een flinke accijnsverhoging wil men de staatskas spekken met maar liefst 4,7 miljard dollar (3 miljard euro).

De prijs van sigaretten in Australië is nu al behoorlijk hoog: rokers moeten namelijk tussen de 16 en 19 euro neerleggen voor een pakje van 25 sigaretten. Maar de maatregel is vooral bedoelt om Australiërs van de ongezonde gewoonte af te helpen.

Europa

Mentholsigaretten en andere sigaretten met een smaakje mogen vanaf 2020 ook in Europa worden verboden. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist. Ook mogen sigarettenfabrikanten worden verplicht om afschrikwekkende kleurenafbeeldingen op de pakjes te drukken.

''Moordaanslagen''

Elke dag raken tieners verslaafd aan de toegevoegde schadelijke ingrediënten aan tabak. Elke maand treft dat ongeveer 100 Nederlandse kinderen. BlikopNieuws.nl verzoekt het kabinet met extra zware maatregelen te komen om deze langdurige ''moordaanslagen'' te stoppen. 

 

Categorie:
Provincie: