zaterdag, 14. mei 2016 - 10:33 Update: 16-05-2016 9:08

'Farmaceutische industrie betaalt artsen via nascholingsbureaus'

'Farma's betalen artsen door middel van nascholingscursussen'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

In Nederland worden artsen betaald door de farmaceutische industrie zonder dat zij hoeven op te geven bij het officiële transparantieregister.

De betalingen aan de artsen door de farmaceutische industrie worden voor een deel verhuld, doordat ze via een tussenstation lopen in de vorm van commerciële, gesponsorde nascholingsbureaus. Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant op basis van nascholingsagenda's en navraag bij artsen, commerciële bureaus en farmaceuten.

Vier jaar geleden werd het transparantieregister juist in het leven geroepen om aan patiënten te kunnen laten zien, hoeveel geld iedere arts van de farmaceutische industrie ontvangt. Op die manier kan het register inzicht bieden, waar er mogelijk sprake is van beïnvloeding van artsen. Nu blijkt dat zeker niet alle betalingen worden doorgegeven. Nascholingsbureaus organiseren jaarlijks tientallen cursussen, waar artsen betaalde lezingen houden voor hun collega's. Daarmee kunnen ze soms tienduizenden euro's verdienen. De artsen worden ingehuurd en betaald door het nascholingsbedrijf en niet door de farmaceutische bedrijven, die de bijeenkomsten echter wel flink sponsoren. Op deze wijze omzeilen de farma's het transparaniteregister, zo schrijft de krant. De betalingen kunnen oplopen tot wel tienduizenden euro's per bijeenkomst.

De negen bekendste bureaus voor nascholingscursussen ontvingen samen in drie jaar tijd 1,6 miljoen euro van farmaceutische bedrijven. Volgens huisarts Hans van de Linde is er sprake van een 'sluiproute' die tot leven is gekomen na de instelling van het register.. Tegen de krant zegt hij: 'Dat farmaceuten beweren dat ze geen invloed uitoefenen is onzin. Wie betaalt bepaalt. Nascholing is een geweldig effectief marketinginstrument.'