dinsdag, 7. juni 2016 - 9:33 Update: 07-06-2016 12:04

Doel 3FM Serious Request: kindersterfte door longontsteking tegengaan

Doel 3FM Serious Request 2016 bekend: kindersterfte door longontsteking tegengaan
Foto: Archief bon
Amsterdam

Het doel 3FM Serious Request 2016 is vanochtend bekend gemaakt. De opbrengst zal deze keer gaan om kindersterfte door longontsteking tegen te gaan.

Elke 35 seconden sterft er ergens ter wereld een kind aan longontsteking. En dat terwijl deze ziekte te voorkomen en te behandelen is. 3FM en het Rode Kruis komen hiervoor in actie tijdens 3FM Serious Request 2016. Diskjockey Giel Beelen heeft dat op 7 juni ​bekendgemaakt.​

Belangrijke doodsoorzaak

Longontsteking is met ruim 900.000 doden per jaar één van de belangrijkste doodsoorzaken voor kinderen van vijf jaar en jonger. Vooral in Haïti, Ethiopië en Soedan maakt de ziekte veel slachtoffers. Meer nog dan hiv, aids, malaria en mazelen bij elkaar. Terwijl de zieke, jonge kinderen te redden zouden zijn met de juiste behandeling en goede informatie.

Longontsteking voorkomen en behandelen

Met de opbrengsten van 3FM Serious Request kan het Rode Kruis een belangrijke rol spelen bij het voorkomen en behandelen van longontstekingen. We kunnen bijvoorbeeld vaccinatiecampagnes ondersteunen, gezondheidszorg verbeteren en zorgen voor veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen. Ook leren we ouders en gezondheidsmedewerkers hoe ze longontsteking kunnen voorkomen, op tijd herkennen en laten behandelen.

Het Glazen Huis

Met 3FM Serious Request zetten 3FM en het Rode Kruis zich elk jaar in voor een stille ramp. Drie 3FM dj’s laten zich in de week voor Kerst opsluiten in het Glazen Huis, waar ze niets eten en geld inzamelen voor een stille ramp. In 2015 stond het Glazen Huis in Heerlen​. De actie bracht toen € 8.466.249 euro op om jongeren in oorlogs- en conflictgebieden een toekomst te geven.
Dit jaar staat het Glazen Huis in Breda.