woensdag, 15. juni 2016 - 18:27

Mensen met hersenletsel vaak verkeerd beoordeeld tijdens re-integratie

Mensen met hersenletsel vaak verkeerd beoordeeld tijdens re-integratie
Foto: fbf
Den Haag

Werknemers met hersenletsel worden bij hun terugkeer naar werk vaak verkeerd beoordeeld, bijvoorbeeld door de arts bij het UWV. Ze worden overschat omdat er aan de buitenkant niets te zien is, blijkt uit gegevens van de Hersenstichting.

Dit leidt tot onbegrip voor de situatie van de patiënt. Speciaal voor werknemers met hersenletsel, hun werkgevers en professionals zoals bedrijfsartsen heeft de Hersenstichting de website www.werkenmethersenletsel.nl ontwikkeld: een platform met informatie voor werknemers en werkgevers voor een optimale re-integratie.

Jaarlijks krijgen naar schatting 160.000 mensen te maken met een hersenziekte of een vorm van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) als gevolg van bijvoorbeeld een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenoperatie. De onzichtbare gevolgen, zoals vertraagde informatieverwerking en vermoeidheid, zijn vaak impactvol en hebben ook invloed op het werkgebied en het beoordelingstraject voor re-integratie. Slechts 40 procent van de mensen met een NAH, die werkzaam waren voor het letsel optrad, is na 2 jaar weer aan het werk.

Hoofd Patiëntenzorg van de Hersenstichting Annet Wielemaker: ‘Het platform moet zorgen voor een beter begrip en betere beoordeling door (bedrijfs)artsen, jobcoaches en het UWV. Werk maakt een belangrijk onderdeel uit van je identiteit. Als dat opeens wegvalt door hersenletsel heeft dat een enorme impact. Stap voor stap de mogelijkheden op werkgebied verkennen is belangrijk voor het toekomstperspectief van patiënten. Het platform kan daar een aanzienlijke bijdrage aan leveren. Ook voor jongeren met hersenletsel die willen starten met werken is deze website een uitkomst.’

Categorie:
Provincie: