dinsdag, 28. juni 2016 - 10:50

Meeste Friese senioren bewegen voldoende

Meeste Friese senioren bewegen voldoende
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Leeuwarden

Van de Friese 65-plussers beweegt 70% voldoende volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Landelijk voldoet 68% van de senioren aan de NNGB. Nu Fryslân vergrijst én het overheidsbeleid gericht is op zelfredzaamheid is het belangrijk om in te zetten op een leefstijl waarmee senioren hun gezonde levensjaren verlengen.

Sport en beweging vormen essentiële onderdelen van deze gezonde leefstijl. Bewegen geeft energie, verkleint de kans op chronische ziekten en bevordert de fitheid en conditie, waardoor op zorgkosten bespaard kan worden. In de vijfde publicatie in het kader van de Staat van Friese Senioren brengt het Fries Sociaal Planbureau in samenwerking met Sport Fryslân sport en bewegen onder Friese senioren in beeld, door middel van cijfers en gesprekken met professionals.

Grote verschillen tussen Friese gemeenten

Gezond bewegen volgens de NNGB voor senioren is dagelijks minimaal een half uur matig intensief bewegen, zoals wandelen of fietsen. De meerderheid van de Friese 65-plussers beweegt voldoende, maar er zijn grote verschillen tussen de gemeenten. De senioren in de gemeente Súdwest-Fryslân en op de Friese Waddeneilanden bewegen het meest. Achtkarspelen en Weststellingwerf scoren ver beneden het
Friese gemiddelde van 70%.

Categorie:
Provincie: