dinsdag, 5. juli 2016 - 11:51 Update: 05-07-2016 11:54

Consumentenbond: biologische producten goedkoper in supermarkt

Consumentenbond: biologische producten goedkoper in supermarkt
Foto: Dirk Sloot
Den Haag

De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar 150 meest verkochte biologische producten bij de landelijke supermarkten. Volgens het onderzoek loont het om prijzen van de verschillende aanbieders te vergelijken. Van alle bekende supermarkten vielen Aldi, Lidl en Coop af vanwege het magere aanbod van producten.

Bij Dirk betaal je gemiddeld het minst voor de biologische boodschappen, al zijn de verschillen met Deka, Hoogvliet en Jumbo niet groot. De goedkoopste natuurvoedingswinkel is Marqt, op de voet gevolgd door EkoPlaza, een keten, met vestigingen verspreid over het hele land en een groot assortiment. Het duurst, tot 22% meer dan gemiddeld, ben je uit bij Estafette.

Een identiek boodschappenmandje met alledaagse biologische artikelen peilden we bij Dirk op €26,60 en bij Estafette op €38,40. Dat is bijna de helft duurder, maar niet voor alle producten afzonderlijk zijn die verschillen zo groot. Een pond biologische kipfilet kostte bij Albert Heijn €12,74 en bij Estafette €15,44, maar een liter halvolle bio-melk bij beide winkels €1,05. Prijzen vergelijken is dus de boodschap, ook bij biologische producten. 

Overigens is het verschil in prijs tussen wel en niet biologisch soms niet zo groot. Zo betaal je voor een literpak verse halfvolle biomelk bij Jumbo €0,89, terwijl een pak niet-biologische melk van Campina meestal duurder is. Ook de prijsverschillen tussen biologische melk van de supermarkten en de biowinkels vallen mee. Bij Ekoplaza en Marqt is hij net zo duur als bij Albert Heijn, C1000 en Plus.

Biologisch steeds populairder

Van de uitgaven aan voeding in Nederland gaat zo’n 4% naar biologische producten, maar dit aandeel groeit snel. In het eerste kwartaal van 2016 schakelden 108 boeren over op bio; meer dan in heel 2015. Bijna alle grote supermarkten breiden hun assortiment voortdurend uit. Albert Heijn en Jumbo hebben samen meer dan 60% van de biologische retailmarkt in handen.