dinsdag, 19. juli 2016 - 13:39 Update: 20-07-2016 8:27

Nationaal Hitteplan houdt ook woensdag stand

Nationaal Hitteplan geactiveerd in deel van Nederland
Bilthoven

Het Nationaal Hitteplan is dinsdag geactiveerd in de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Overijssel. Dit heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag laten weten.

'Dit betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken. Verder is het nodig om alert te zijn op zonverbranding van de huid, want met waarden boven of rond 7 of 8 is de zonkracht erg hoog de komende dagen', aldus het RIVM.

Aanhoudende hitte

De komende dagen zal de temperatuur oplopen naar waarden boven de 30 graden. Ook de nacht wordt niet kouder dan een graad of 20. Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor bepaalde groepen mensen. Vooral ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. 

Maatregelen tegen de zon en de hitte

Het RIVM raadt mensen aan om voldoende te drinken en dunne kleding te dragen die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon en om zonnebrandcrème op de huid te smeren. 

Verder is het beter om in de schaduw te blijven en lichamelijke inspanning in de middag te beperken. Houd de woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning. 

Categorie:
Provincie: