vrijdag, 22. juli 2016 - 12:00 Update: 22-07-2016 12:01

Aantal IVF-baby's met 1 op de 36 fors toegenomen

Aantal IVF-baby's met 1 op de 36 fors toegenomen
Foto: Archief FBF.nl
Tilburg

In 2015 zijn er in Nederland een recordaantal van 4.765 ivf-baby’s geboren. Dit heeft dr. Jesper Smeenk van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg vrijdag in een rapportage bekendgemaakt.

Ruim ivf-14.000 behandelingen

In 2015 werden ruim 14.000 ivf-behandelingen uitgevoerd, ongeveer evenveel als in 2014. Het slagingspercentage was echter 2,5 procent hoger dan een jaar eerder. Dit betekent dat één op de 36 baby’s een ivf-kind is.

Ingevroren embryo's 

Volgens dr. Jesper Smeenk, gynaecoloog in het ETZ en samensteller van de rapportage, is de toename van de kans op een zwangerschap vooral te danken aan de betere resultaten die zijn behaald met bewaarde, ingevroren embryo’s. 

Het totaal aantal zwangerschappen dat voortkomt uit een zogeheten cryo cyclus is met 8 procent toegenomen en inmiddels opgelopen tot ruim eenderde van het totale aantal zwangerschappen na ivf (of icsi). Omdat de hormonale belasting en de risico’s voor een vrouw bij een dergelijke cyclus veel lager zijn, betekent dit ook gezondheidswinst.

Samenwerking

Jaarlijks worden in het Centrum Voorplantingsgeneeskunde in het ETZ veel stellen geholpen met vruchtbaarheidsproblemen. Het ETZ werkt daarbij nauw samen met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):